perjantai 3. toukokuuta 2024

Muhos


 

Lumisateet ja yöpakkaset pitivät pientä taukoa ja siksi uskaltauduimme Vappuajelulle. Ajankohta oli oivallinen. Tosin reitti Konneveden, Keiteleen ja Kiuruveden kautta Muhokselle ei arkisinkaan ole niitä vilkkaimpia mutta Vapunpäivänä tiellä ei muita autoja näkynyt edes joka kilometrillä. Kevättulvat näkyivät peltojen ja metsien tulvajärvinä. Joet, purot ja tienvarren ojat olivat ääriään myöten täynnä. Jossain vaiheessa ne olivat tulvineet tielle saakka, koska näimme liikennemerkin, joka varoitti tiellä olevasta vedestä. Meidän onneksemme tulvahuippu oli jo ohitettu ja pääsimme kohdasta ihan kuivin renkain. Muuttolinnut ovat toinen kevään merkki. Listallemme tulivat kurki, joutsen, töyhtöhyyppä, kuovi, kyyhkynen (ei siis mikään pulu), lehtokurppa, kanahaukka ja paljon pikkulintuja, joita emme ehtineet tunnistamaan västäräkkiä lukuun ottamatta.

Muhoksen valtuusto kokoontuu milloin Peruskoulun ruokalassa, milloin Lukion Sirius-salissa mutta useimmiten Koivu ja tähti kulttuurikeskuksessa. Sieltä on siis kuva. Huhtikuun valtuuston kokouksen aluksi jaettiin tasavallan presidentin myöntämät kunniamerkit koulunkäynninohjaajalle, luokanopettajalle, kahdelle liikuntapaikkojen hoitajalle ja kirjastovirkailijalle. Luovutuksen jälkeen ansioituneille tarjottiin kahvit ja valtuuston kokousta jatkettiin tauon jälkeen. Kirkkosaari oli saanut uuden asemakaavan ja kokouksessa päätettiin tonttien luovutusehdoista ja hinnasta. Kunta määrää pohjahinnan ja sitä voi korottaa tarjouksessaan. Muina asioina käsiteltiin kadunrakennuksen määrärahoja ja Päivärinteen päiväkodin laajennusta sekä nimettiin edustaja Oulun seudun työllisyysalueen työllisyysjaostoon ja sen johtoryhmään.

Kulttuurikeskusta vastapäätä olevalla Tähtiareenalla oli ollut Vapputapahtuma. Sinne emme ehtineet. Kesäkuussa on Muhoksen musiikkipäivät. Saa nähdä osummeko seudulle niiden aikaan. Muhoksen esihistoriaa on tutkittu. Käteeni sattui Kööpenhaminassa ilmestyvän Acta Archaeologican eripainos, jossa Herva, Ikäheimo ja Hietala kertovat Muhoksen Palokankaan kaivauksen tuloksista. Niissä paljastui rautakautisia löytöjä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti