perjantai 31. toukokuuta 2024

Mäntharju


 

Mäntyharjulta on löydetty neljä piinuolta ja raakapiin kappale. Löytöpaikka ei liity asuinpaikkaan joten syitä on veikkailtu. Joko kiviseppä-kauppias on asutuksen piiriin saapuessaan piilottanut osan kauppatavarasta, jota ei sitten syystä tai toisesta ole palannut hakemaan tai löytö on kuulunut metsästäjälle, jolla on ollut mukanaan raaka-ainetta nuolten loppumisen varalle. Myös on veikattu niitä haltijoille annetuiksi uhreiksi. Kysymäänhän ei enää pääse joten veikkauksia voi tehdä. Pysyvä asutus tuli tänne myöhemmin. Mäntyharjun Naulasaaressa on rajamerkki, joka on tehty 1500-luvulla Hämeen, Karjalan ja Savon rajojen kohtaamispaikaksi. Mäntyharjun sijaitseminen rajalla vahvistui entisestään, kun Turun rauha 1743 halkaisi pitäjän kahtia. Hallinnollinen keskus, joka tuohon aikaan tarkoitti kirkkoa, oli Venäjän puolella mutta tuolloin se ei haitanut asioiden hoitoa. Kunta pieneni 1926, kun siitä itsenäistyi kunnan luoteiskulma.

Valtuusto kokoontuu kulttuurisalissa silloin, kun siellä ei ole muuta varausta. Varapaikkana on yhtenäiskoulun liikuntasali. Alkuvuoden aikana käytiin liitosneuvotteluja lähes sata vuotta sitten irronneen alueen liittämisestä takaisin Mäntyharjuun. Liitoksen tapahtuu ensi vuoden vaihteessa. Saa nähdä ehdimmekö käydä liitoskunnassa sitä ennen. Liitoksesta valtuusto ei ole ollut yksimielinen. Vähemmistö Mäntyharjulla oli sitä mieltä, että kuntaliitoksen toteuttamiseksi haettu tuki valtiolta ei kata kaikkia kustannuksia ja liitos aiheuttaa vaaran, että Mäntyharjukin joutuu kriisikunnaksi, ellei saneeraa käyttötalouttaan todella rankalla kädellä, mikä aiheuttaisi palvelujen supistamisia. Nyt odotellaan valtioneuvoston päätöstä taloudellisesta tuesta. Sen pitäisi tulla kesäkuussa.

Mäntyharju on yksi suosituimmista mökkikunnista. Sinne ajellessa ei sitä ihmettele. Järvimaisemaa riitti kilometrikaupalla. Kielot alkavat kukkia, voikukkapellot ovat valkoisina hahtuvapalloista. Pari peltoa oli niitetty. Suurimmaksi osaksi hahtuvat saivat olla rauhassa. Matkan varrella on näkynyt yksinäisiä kurkia ja kurkipareja. Kokonainen kurkiparvi levittäytyneenä pellolle sen sijaan on harvinaisempi näky. Ehkä ne ovat vielä muuttomatkalla. Reissun puoliväli saavutettiin jo viime kesänä. Kuntien nimiä ei kuitenkaan ole sama määrä molemmilla sivuilla. Nyt saatiin viimeinen kunta kuskin puolelta. Teki olon vähän juhlalliseksi, kun kiinnitin viimeisen tiplun tälle sivulle. Puolen välin ohitus tuntuu todellisemmalta ja tulee näkyväksi myös ohikulkijoille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti