torstai 30. toukokuuta 2024

Mänttä-Vilppula


 

Mänttään pyöräilimme joskus 80-luvulla. Sisareni oli hakenut lapset, koska tarvitsi naamiointia voidakseen käydä tutustumassa Tervakosken Puuhamaahan. Meidän olisi pitänyt maalata ikkunanpokat mutta päätimme nauttia lapsettomasta viikonlopusta ja lähdimme illan suussa pyöräilemään kohti länttä. Keuruulla totesimme, että on ehkä aika kaartaa jotenkin paluumatkalle. Mäntässä olimme aamuyöllä. Minä loikoilin puiston penkillä hetken ja reissukaveri seuraili rusakkojen touhuja. Sitten lähdimme tutkimaan olisiko missään kuudelta aukeavaa pubia. Nyt tiedämme, ettei Mänttä – Jämsänkoski välillä sellaista ole. Sen sijaan puolet matkasta oli asfaltointia odottavaa sepeliä.

Mänttä mainostaa itseään taidekaupunkina. Sieltä löytyy aivan loistava Arthotel Honkahovi, jonka yksi ikkuna on niin suuri, ettei niin suuria ikkunalaseja tehdä enää missään päin maailmaa. Kunhan reissukaveri voittaa lotossa niin varaan sieltä joko Kuninkaan huoneen tai Isännän huoneen. Olen päässyt katsomaan molempia. Kylpyhuoneet on entisöity eikä vanhoja laattoja suinkaan vaihdettu uusiin vaan ne puhdistettiin ja laitettiin paikoilleen samoin kuin hanat. Tutustumiskierroksen jälkeen siirryimme Mäntän Klubille, mikä on myös näkemisen arvoinen paikka ja sen keittiötä voi vilpittömästi kehua. Kuvataiteiden ystävät tuntevat Serlachius-museot Göstan ja Gustafin. Serlachius-kartanon ympärille on rakennettu kokonaisuus, johon tutustumiseen yksi päivä on ihan liian lyhyt. Lisäksi Mäntässä on myös muita gallerioita ja tapahtumia kesän aikana todella paljon. Mäntän kuvataideviikoilla on kutsuttu 36 taiteilijaa tai taiteilijaparia. Teemana on tänä vuonna Puhallus. Se on Suomen nykytaiteen laajin kesänäyttely ja avautuu parin viikon kuluttua. Heinä-elokuun vaihteessa on Mäntän musiikkijuhlat. Se on jokavuotinen kansainvälinen pianofestivaali. Esiintyjinä tänä vuonna on vaikuttavia nimiä.

Viime kokouksessa valtuusto käsitteli vuoden 2023 hyvinvointikertomusta. Suunnitelman 2022-2025 painopisteinä ovat elintavoilla fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia, osallisuus, yhteisöllisyys ja vaikuttaminen, hyvinvointia kulttuurista ja viihtyisä ja turvallinen elinympäristö. Viime vuonna teemana oli erityisesti ikäihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Liikuntamahdollisuuksia on lisätty ja eri keinoilla on aktivoitu ihmisiä kuntosaleihin ja ulkoliikuntaan. Lapsia ja nuoriakaan ei ole unohdettu. Kouluterveyskyselyn huolestuttavimmat tulokset olivat sähkötupakoiden käyttö alakoululaisten keskuudessa ja yläkoululaisten väliin jäävät koululounaat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti