tiistai 21. toukokuuta 2024

Muonio


 

Lapissa on koko paketti: upeat maisemat, porot, hyväkuntoiset hiljaiset tiet taajamien ulkopuolella ja taajamien välit ovat kohtuullisen pitkiä. Kun edessä ja takana näkyy muita tiellä liikkujia vähän aikaa parin kilometrin välein, tuntee olevansa koppimopoilemassa. Tähän aikaan vuodesta vielä matkattiin kauneimmasta keväästä talven päättymiseen. Laukaassa koivujen lehdet olivat juuri kauneimman hennon vihreitä, järvet olivat vapautuneet jääpeitteestä ja peltotyöt alullaan. Vähän ennen Iisalmea alkoi näkyä lumilaikkuja metsissä. Kajaanin jälkeen lunta oli myös maantien ojissa ja järvissä näkyi jäälauttoja. Immeljärvi ja Jerisjärvi olivat kokonaan jäässä. Rinteistä pulppusi kevätpuroja tulvivaan maantien ojaan ja Oinasjoki oli levittäytynyt metsiin ja pelloille. Reittiopas valisti, että Oinasjoen tulvat voivat vaikuttaa reittisuunnitelmiin. Onneksi tulvahuippua odotettiin vasta seuraavalle viikolle ja olimme jo etelään menossa, kun pohjoiseen luvattiin räntäsateita. Silti kesä tekee Lappiinkin tuloaa. Varmat pääskyshavainnot tein vasta Lapissa. Reissukaveri oli toki kommentoinut omista havainnoistaan jo aiemmin. Mutta hän voikin keskittyä katselemiseen kaiken aikaa.

Muonio täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Tapahtumia on järjestetty koko vuoden mitalle. Muonio Fästit juhlitaan 19.6. Niin houkuttelevaa kuin niihin osallistuminen olisikin ollut, reissun keskeyttäminen kuukaudeksi ei tuntunut houkutelevalta. Koko perheen juhlassa on pomppulinna perheen pienimmille, esiintyjät tarkentuvat vielä mutta ainakin Soiva Siili, Lappi Love ja Duo Soma sekä Fillaripianisti mainitaan mainoksessa. Syyskuussa järjestetään UMK eli uusien muoniolaisten kohtaaminen. Muoniossa tehdään parhaillaan osayleiskaavaa. Siinä luetellaan merkittävät luontokohteet ja rakennettu kulttuuriympäristö. Keinovuoman suoalueella on avosuon keskellä mesotrofinen avolähde, joka lisää luontokohteen arvoa. Muoniojärvi on valtakunnallisesti arvokas lintuvesien suojelukohde, joka on kasvistoltaan poikkeuksellisen edustava. Muonion kirkko ympäristöineen on entinen valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY1993). Uudessa RKY2009-luettelossa alue ei ole enää mukana, mutta Lapin alueella entisten RKY-alueiden on tulkittu olevan maakunnallisesti merkittäviä kulttuuriympäristöjä. Näin ollen Muonion kirkonkylän vanhalla osalla ja jokilaakson kulttuurimaisemalla on edelleen merkittäviä kulttuuriympäristön arvoja.

Valtuusto tekee päätöksiä yhtenäiskoulun auditoriossa. Kun ajoimme pihaan, kepsi ohjasi tielle, jonne vain huoltoajo oli sallittu. Piha-alueella oli nuoria pelailemassa, joten liikennerikkomusta ei viitsinyt oikopäätä tehdä. Sen sijaan menin kysymään auditorion sijaintia nuorilta. Heitä koppimoporeissu kiinnosti ja pesäpallopeliä ohjaava aikuinen antoi epävirallisen luvan pikaisesti käydä ottamassa kuvan. Kiitos hänelle. Oli kiva myös jutella iloisten nuorten kanssa.He todistivat oikeaksi Muonion tunnuslauseen: Onnellisia luonnostaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti