maanantai 27. toukokuuta 2024

Mynämäki


 

Viime vuosisadan lopulla Mynämäeltä tunnettiin yhdeksän rautakautista kalmistoa, yksi kuppikivi ja kahdesta paikasta rautakautisia asuinpaikkalöytöjä. Varhaismetallikauden tyyppisiä röykkiöitä oli tavattu 13 kohteessa, kivikautisia 19 kohteessa. Historiallisen ajan merkkihenkilöistä voi mainita Maunu Tavastin, joka oli Suomen piispa 1412-1450. Hän opiskeli Prahassa ja kävi Roomassa saamassa piispanvihkimyksen. Suomi oli tuohon aikaan todella kansainvälinen. Silti hänellä oli näkemystä myös kansallisista tarpeista sillä hän toteutti uudistuksen, jonka mukaan Isä meidän -rukous, Ave Maria ja uskontunnustus luetaan kansankielellä.

Valtuusto hyväksyi viime kokouksessaan keskustan asemakaavan muutaman korttelin osalta ja kokouksessa vastattiin eri puolueiden valtuustoaloitteisiin sekä käytiin läpi edellisten vuosien keskeneräiset valtuustoaloitteet ja niiden vaihe. Mynämäellä on todella aktiivisia valtuutettuja. Aloitteiden aiheet vaihtelivat laajasti; mm. kunnan johtajan somenäkyvyys, mainosnäyttöjen hankinta 8-tien ja Kustavintien varteen, vaaterahaa varhaiskasvatuksen henkilöstölle ja kunnan omistamien metsien monitavoitteisen ja kestävän käytön kehittäminen.

Mietoistenlahden lintuvesialueelle kannattaa suunnata lintujen kevät- ja syysmuuton aikoihin. Kuhankuonon retkeilyreitistö on lähikuntien yhteinen hanke. 170km:n pituisesta reitistöstä voi valita sopivan pätkän vaellettavaksi tai vaihtoehtoisesti tutustua Mynämäen pyöräilyreitistöön. Asemanseudun luontopolku on 6 km pitkä ja kulkee Linnavuoren, Kurasmäen ja Rauasvuoren kautta. Reitiltä löytyy myös oikopolkuja. Ajatus takaraivossa naputtavasta 9-tien rännistä sai luopumaan näistä kaikista. Sen sijaan ihailimme täyteen kukoistukseen puhjennutta kesää: omenapuut, pihlajat ja syreenit täydessä kukassa, voikukkapellot alkoivat jo kehittää hahtuvapalloja ja Kuhmoisten onkijapoika oli palannut laiturin päähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti