torstai 30. toukokuuta 2024

Mäntsälä


 

Ohkolan kylän työväentalo oli avainasemassa, kun äärioikeisto yritti kaataa demokraattisen järjestelmän. Suojeluskuntalaiset keskeyttivät sosialidemokraattien tilaisuuden ja esittivät vaatimuksen hallituksen erottamisesta. Svinhufvud ei siihen suostunut, koska ehkä pelkäsi uusien vaalien johtavan vasemmiston vahvistumiseen eduskunnassa. Kapinallisista vain 102 sai syytteen, rivimiehet armahdettiin. Armeijassa toki suojeluskuntalaisten asema heikkeni tapahtuman seurauksena huomattavasti ja Lapuan liike lakkautettiin tasavallan suojelulain perusteella. Laki oli säädetty, jotta kommunistien toiminta saatiin kiellettyä. Mäntsälän kunnan sivuilla tätä historiallista tapahtumaa ei tuoda kovinkaan selkeästi esille. Mäntsälä ei myöskään käytä hyväkseen tunnettua laulua ”Mäntsälä mielessäin”. En muistanut laulusta muuta kuin nuo edellä olevat sanat. Siksi piti tarkistaa, mistä laulussa oikein oli kyse. Ei se ehkä ole kovin mairitteleva Mäntsälän kannalta, mutta toisaalta, kuka muistaa muuta kuin tuon kertosäkeen.

Uutisissa on ollut mainintoja, etteivät kunnat ole saaneet viime vuoden tilinpäätöksiä ihan ajallaan käsiteltyä. Olin ymmärtävinäni, että syynä ovat kirjanpito-ohjelmien yhteensopimattomuus joidenkin muiden kanssa. Mäntsälässä tätä ongelmaa ei ole ollut, koska toukokuun kokouksessa valtuusto hyväksyi vuoden 2023 tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden. Tilinpäätös oli ylijäämäinen ja kunnan lainakanta pieneni edellisestä vuodesta. Ylijäämällä varaudutaan vesiliikuntakeskuksen rakentamiseen.

Vierailuamme edeltävänä päivänä oli ollut Mitä ihmettä -tapahtuma, minkä vuoksi keskusta oli ollut täynnä väkeä. Päälavalla esiintyivät Virve Rosti, Freeman & Menneisyyden vangit ja Anna Puu, Seurojentalolla oli klassista musiikkia ja Jokirannan Kirsikkapuistossa vaikka mitä. Ohjelma oli paikoitellen hyvinkin kiinnostava ja siitä olisi löytynyt sekä minulle että reissukaverille oivallisia elämyksiä. Silti olimme vain tyytyväisiä, kun ajelimme hiljaisen, rauhallisen keskustan läpi ottamaan kuvaa. Sitten suuntasimme kohti Lahtea. Siellä on kiitettävät opasteet. Vain kerran eksyin vähän väärälle kaistalle. Keskikaupungilla oli yllättävän vähän liikennettä. Se ehkä johtui siitä, että väki oli vasta tulossa Lahteen. Lahden ja Asikkalan välillä vastaantuleva jono oli lähes yhtäjaksoinen, takanatuleville ohitusmahdollisuuksia ei ollut ja siksi vierailimme lähes jokaisella bussipysäkillä. Muuramen rännistä selvittiin eikä taakse jäänyt jono ollut kovin pitkä, kun käännyimme Niittyahoon päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti