perjantai 8. heinäkuuta 2022

Kokkola

Kokkolassa kyllä käytiin mutta jostain syystä kännykästä ei Kokkolan kuvaa löydy. En kyllä mene sinne uudestaan. Saatte uskoa tai olla uskomatta, että siellä käytiin. Kuva vielä otettiin kotteron sisältä, koska risteykseen ei uskaltanut jäädä pitemmäksi aikaa. Siksi en myöskään tarkistanut, että kuva on tullut. Voi rähmä. Takana tuleva soitti jo torvea.

Silloin, kun Kaarlela oli vielä itsenäinen kunta, Kokkolan ruotsinkielinen nimi oli Gamla Karleby. Kun Kaarlela liitettiin kaupunkiin, Kaarlelan ruotsinkielinen nimi Karleby omittiin koko kunnan ruotsinkieliseksi nimeksi. Näin osia liitoskunnista säilyy isommassa kokonaisuudessa. Kokkola saa kiittää Anders Chydeniusta vaurastumisestaan 1700-luvun loppupuolella. Chydenius sai Kokkolalle tapulikaupunkioikeudet 1765 eli Kokkolan porvarit saivat viedä tervaa suoraan ulkomaille. Voitot kotiutettiin ja se näkyy edelleen Kokkolan vanhassa kaupungissa. Maanantaisin voi osallistua vanhan kaupungin kävelykierrokselle. Kokkolalaisista monet olivat merimiehiä ja tuliaisina tuotiin posliinikoiria kotiin. Jos koira ikkunalla katsoi ulos, talon isäntä oli merillä, jos sisään, niin kotona. Selkeä viesti mutta kenelle. Noihin aikoihin ikkunasta ulos katselu ei kuulunut hyviin tapoihin ja siksi ikkunan pieleen asetettiin peili, josta kadun tapahtumia saattoi seurata. Näitä juorupeilejä näkee Kokkolan vanhassa kaupungissa edelleen.

Kokkolan valtuusto päätti viime kokouksessaan Kruunuportin teollisuusalueen asemakaavasta ja tonttien vuokra- ja myyntihinnoista. Ensisijaisesti tontit vuokrataan ja vain erityisistä syistä ne myydään. Kokkola ei ilmeisestikään tarvitse rahaa välittömästi vaan pitää parempana saada tuloja jatkuvasti. Tulevaisuudessakin on kaupungilla kuluja ja vuokria nostetaan elinkustannusindeksin mukaan. Ihan järkevän tuntuista. Kun kaupungin edun mukaista on myydä tontteja tai sen osia, se tehdään. Samassa kokouksessa käsiteltiin myös valtuustoaloitetta, jossa esitettiin koulumatkakuljetusten lisäämistä nykyisestä. Asiaa on mietitty ja muutoksia pohditaan jatkossa sivistyslautakunnassa. Voi olla, että joillakin kriteereillä esiopetus- ja koulukuljetussääntöä muutetaan joskus tulevaisuudessa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti