sunnuntai 30. elokuuta 2020

Vähäkyrö


 

Vähäkyrö on esklaavi eli se on irrallaan kunnasta, johon se on hallinnollisesti liitetty. Säynätsalo oli samanlainen ennen kuin Jyväskylän maalaiskunta liitettiin kaupunkiin. Sininen tie kulkee Vähänkyrön läpi. Tänä kesänä olemme ajelleet aika monella nimen saaneella tiellä. Runon ja Rajan tiellä sekä etelässä, että pohjoisessa, Tervan tiellä Kultaisella tiellä ja Hämeen härkätiellä.

Vähäkyrö on aiemmin ollut merenrantaa ja saaristoa. Merenkurkun kapeneminen on tehnyt Väkäkyröstä sisämaata. Vähänkyrön talonpojat ovat olleet aktiivisia mm. Nuijasodassa ja Suuren Pohjan sodan aikaisessa Napuen taistelussa, jossa vähäkyröläisten tappiot olivat suurempia kuin minkään muun pitäjän nostoväen tappiot. Lisäksi Venäjälle vietiin sotavankeja, mikä oli merkittävä isku alueen työikäiseen väestöön.

Nuorisotalo Kyrölä tarjoaa tekemistä ja oleskelutilaa nuorille sekä nuorten itsensä järjestämiä tilaisuuksia toisilleen. Vähänkyrön patikkareitit ollaan pistämässä kuntoon ensi vuoden elokuuhun mennessä. Hankkeeseen on saatu Eu-tukea ja nyt etsitään yhdistyksiä yhteistyöhön ja asukkaita pyydetään kertomaan ajatuksiaan reiteistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti