Kuvassa on vanhaa ja
uutta energiateknologiaa. Hetken ajattelin kävellä pellolle, jotta
sähköjohdot eivät olisi kuvassa mukana. Sitten katselin heinikon
korkeutta ja omia kenkiäni. Tunnustan pelkääväni punkkeja enemmän
kuin karhuja tai susia enkä sitten mennyt.Toisaalta nyt voin väittää, että tarkoituksella olen ottanut kuvaan historian eri kerrostumia. Uskoo, ken haluaa.
Maaninkavaara on päässyt kirjallisuuteen saakka. Komeaa seutua. Kun sitten ajoimme Maaningan kautta, jäin miettimään, mitä sana tarkoittaa. Onneksi on hakukoneet. Maaninka tulee saamenkielen sanasta, joka tarkoittaa isoa siikaa. Maaninkavaaralla vesistöjä ei kartan mukaan ole paljon. Miten se on saanut nimensä isolta siialta. Maaninka sen sijaan on hyvin vesistöistä seutua, joten asia ei ihmetytä yhtä paljon.
Johan Henrik Tawast Maaningan Halolan kartanosta on ponnistanut Ruotsin kruununprinssin Kaarle Juhanan ja myöhemmin kuninkaan Kaarle XIV Juhanan adjutantiksi. Tällä kuninkaalla on eri maissa ollut erilaisia nimiä ja järjestysnumeroita. Hän syntyi Ranskassa ja sai nimekseen Jean-Baptiste Jules Berdadotte. Hän toimi Napoleonin marsalkkana ja siksi hänta pyydettiin Ruotsin kruununperilliseksi 1810. Ruotsi halusi parantaa suhteitaan Napoleoniin. Kuninkaaksi hänet kruunattiin 1818. Ruotsissa hänen nimensä oli Karl XIV Johan ja Norjassa, jonka kuningas hän myös oli, Karl III Johan tai suomalaisittain Kaarle III Juhana. Toinen kuuluisuus Maaningalta on Toivo “Topi” Tuomainen, joka on näytellyt elokuvissa Maa on syntinen laulu ja Siunattu hulluus. Ehkä joku muistaa hänet myös televisiosta Mustan Pörssin Topina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti