torstai 13. elokuuta 2020

Kemijärven maalaiskunta

 

Täällä näki vielä variksentallaamia kuusia. Tykkylumen alueella kuuset ovat kehittäneet systeemin, jolla lumi ei tartu oksiin samalla tavalla kuin etelän kuusiin. Niiden oksat ovat lyhyitä ja vain vähän ulkonevia. Ne näyttävät vähän surkeilta. Eläminen on kuitenkin tärkeämpää kuin ulkonäkö ja reissukaverin mielestä juuri ne ovat sitä aidointa Lappia. Myös etelämpänä lunta voi sataa niin paljon, että se katkoo puita. Tämän havaitsin omalla metsäpalstallani. Siinä ei ole kyse kuitenkaan tykystä. Tykkylumi painaa paljon enemmän kuin tavallinen lumi, koska se on suurelta osalta jäätä. Sitä muodostuu joko huurteesta, joka jäätyy oksiin kiinni tai nuoskalumesta, kun tuulennopeus on 3-6 metriä sekunnissa. Hiljaisemmalla tuulella tavaraa ei kerry yhtä paljon ja kovempi tuuli karistaa jo syntynyttä tykkyä alas.

Teimme havaintoja myös kahviloiden, baarien, ravintoloiden ja hotellien varautumisesta koronan leviämisen estämiseen. Lepikon torppa oli ainoa paikka, jossa tarjoilijalla oli kasvomaski. Hiljaisen kansan niittykahvila taas oli ainoa paikka, jossa oli otettu huomioon myös se, että jätevedessä on koronavirusta. Siellä ohjeistettiin laittamaan wc-istuimen kansi alas, jotta mahdolliset virukset eivät pääse ilmaan, kun wc vedetään. Tässä kohtaa myös THL on vähän laiminlyönyt informaatiota. Ehkä yritettiin välttää informaatioähkyä ja keskityttiin tärkeimpään eli käsien pesuun ja yskimishygieniaan. Toisaalta nyt olisi ollut tilaisuus siihen, ettei eri sukupuolten tarvitsisi kinata siitä, pitääkö wc-pytyn rengas laskea alas vai nostaa ylös käynnin jälkeen. Voitaisiin ohjeistaa, että kaikki laskevat kannen alas ja seuraava kävijä nostaa sitten vain kannen tai enemmän ylös ja saa päättää sen ihan itse. Nyt, kun yhä enemmän on kaikille sukupuolille tarkoitettuja vessoja, asiasta tullee keskustelua ainakin netin eri foorumeilla.

Kemijärven kunta muutettiin Kemijärven maalaiskunnaksi 1957. Sen jälkeen yksikään kunta ei ole Suomessa saanut maalaiskunta määritettä nimeensä. Ajan myötä maalaiskunnat ovat hävinneet kuntaluettelosta joko kuntaliitosten tai nimenmuutosten myötä.Paikat toki ovat säilyneet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti