maanantai 31. toukokuuta 2021

Juva


 

Olen tähän asti aina äänestänyt varsinaisena äänestyspäivänä. Minusta se on ollut juhlallista. Suomen liput liehuvat demokratian ja oikeusvaltion kunniaksi. Olen pukeutunut arvokkaasti ja äänestettyäni olen tavallisesti juonut teetä ja syönyt leivoksia äänestystilan vieressä olevassa koulun jonkun luokan rahojen keräämistä varten perustetussa tilapäiväiskahviossa. Sitten kotiin kävellessäni olen tuntenut itseni hyväksi kansalaiseksi. Tänä vuonna tein toisin. Joskus toistakymmentä vuotta sitten naapurini oli sanonut, että hän käy äänestämässä ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä, koska ei sitä tiedä, jos vaikka kuolee ennen varsinaista äänestyspäivää. On ainakin äänioikeus käytetty jäljelle jääneitä varten. Takotsubo-kardiomyopatian toteamisen jälkeen olen taipunut naapurini kannalle. Kävin siis äänestämässä ennakkoon ja koronan vuoksi valitsin vielä mahdollisuuden äänestää ulkona. Oli siinä pressukatos. Juhlallisuudesta ei tietoakaan. Eikä mahdollisuudesta tukea oppilaiden varainkeruuta. Eikä lippua. Vähän jäi ontto tunne. Vaikka vaali näyttää henkilövaalilta, kyseessä on puoluevaali. Siksi äänestän aina nuorta naista. Tuskin hän pääsee läpi mutta, jos ääneni kannustaa häntä jatkamaan politiikassa, niin hyvä. Ja nuoruus on vika, jonka aika hoitaa.

Jo aikaisemmilla reissuosuuksilla olemme panneet merkille, että joet ja purot ovat todella täynnä vettä. Niin ovat järvetkin. Rantojen pensaat kasvavat suoraan vedestä. Näin korkealla vesi ei tavallisesti ole. Tulvahuippu laskee aikaa myöten eivätkä pensaat ja puut ehkä kärsi pysyviä vaurioita. Ainakin ne saavat riittävästi vettä.

Reissukaverille Juvalta on jäänyt hyviä muistoja armeija-ajalta. Porukka oli ollut komennuksella Aholahdessa ja matkaa tehtiin kuorma-auton lavalla. Taisi olla täydenkuun aika ja komentajalla menoja, jolloin pojille tarjoutui tilaisuus karata paikalliseen ravitsemusliikkeeseen. Nimeen taisi liittyä joku Brahe. Emme löytäneet paikkaa, lieneekö sitä enää edes olemassa. Juvalla olisi houkutellut Gottlundin kierros. Harmillisesti reissukaverilta ei onnistu näin pitkän matkan kävely, joten valitsimme sieltä vain parhaat palat: Partalan kuninkaankartanon alue ja aidan jalusta. Hiidenmaan poluilla olisi päässyt todelliseen luontoon. Reissukaveri on aina vesistön nähdessään kertonut millä pyydyksillä sieltä saisi ja millaista kalaa. Rävykosken koskikalastusalueelle en siis uskaltanut ajaa koppimopolla. Sieltä ei olisi päästy pois ilman kalaa ja kylmäketju olisi kyllä katkennut ennen kuin olisimme päässeet laittamaan kalasta ruokaa. Lintutorneja kunnassa on useampia.

Eilisessä kokouksessa esityslistan mukaan Juvan kunnanvaltuutetut kuulivat kunnanjohtajan ajankohtaiskatsauksen ja arviointikertomuksen viime vuodelta samoin kuin hyvinvointiraportin ja henkilöstötilinpäätöksen. Kuosmalan koulua on yritetty myydä jo pitempään. Nyt koulun tontista on lohkottu erikseen määräala, jolle saa rakentaa pienen rantasaunan. Se on kelvannut ja valtuusto pääsi tekemään päätöksen kaupan hyväksymisestä.Pöytäkirja ei vielä tätä kirjoitettaessa ole netissä, joten päätöstä en tiedä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti