keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Vehmersalmi


 

Tähän aikaan vuodesta voikukat ovat kauniita. Hahtuvapalloista en niinkään pidä. Enkä pitänyt niistä kukkansa menettäneistä varsista, jotka nurmikon leikkaamisen jälkeen kasvoivat vielä pituutta ja törröttivät sitten vastaleikatulla pihanurmella. Toivottavasti viereinen pelto kasvaa yhtä hyvin kuin piennar.

Vehmersalmi ei kuntana ehtinyt satavuotiaaksi. Sen kylät kuitenkin toimivat. Enonlahtelaiset ovat kirjoittaneet oman kyläkirjan Elämää Enonlahdessa. Juonionlahti löytyy jo 1500-luvun kartasta. Se oli ennen tiestön parantamista ja autoistumista tärkeä vesiliikenteen satama. Ihmiset ja tavarat kulkivat jopa neljä kertaa viikossa Kuopioon ja Leppävirralle. Vauraus mahdollisti myös sivistyksen kartuttamisen ja kansakoulu perustettiin naapurikylän kanssa jo 1902.

Vehmersalmen keskustassa näkyivät tulevat kuntavaalit. Puolueen teltan ympärillä oli kymmenkunta ihmistä keskustelemassa. Vilkkaastikin, mikäli ohi ajaessa saattoi päätellä. Vehmersalmella toimii pitäjäraati, jolla on jonkin verran rahaakin käytettävissä tärkeiksi ajattelemiinsa asioihin. Viimeisimmässä kokouksessa keskustan kaunistamiseksi tilataan Karvosen puutarhalta kesäkukat torille ja liikenteenjakajiin. Muita asioita olivat tulossa oleva Nuorisotalo Majakan peruskorjaus ja skeittirampin rakentaminen Majakan ja jääkiekkokaukalon tuntumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti