maanantai 17. toukokuuta 2021

Joutsa


 

Oletusarvo oli, että tänne ei tarvitse ajaa iltapäivällä vilkastuvan liikenteen jaloissa. Oletusarvo oli väärä. Jostain riitti autoja ja peräkärryjä vaikka kuinka paljon. Viiden-seitsemän auton jonoja ohitti meitä, kun odottelimme bussipysäkeillä liikenteen hiljenemistä sen verran, että mahdumme sekaan. Reissukaveri jäi ihmettelemään, mitä ohittaja tarkoitti äänimerkin antamisella. Oliko se kiitos siitä, että olimme väistäneet bussipysäkille vai moite siitä, että emme olleet osanneet pysyä koppimopon kanssa kotona. Jotkut rekat ovat vilkuttaneet perävaloja vastaavassa tilanteessa. Sen olemme tulkinneet kiitokseksi.

Kevään rakennusbuumi on ruuhkauttanut Joutsan rakennusvalvonnan. Kunnassa on paljon rantoja joten osa rakennusluvista koskee epäilemättä kesämökkejä. Niitä olisi kiva päästä rakentamaan kesäloman aikana. Muutama vuosi sitten vanhat pariskunnat, siis minun ikäiseni, huokailivat, että heillä on huolenaan molempien vanhempien perinnöksi jättämät kesämökit, eivätkä lapset ole kiinnostuneet kummastakaan mökistä. Nyt tilanne on toinen. Kiitos koronan. Mikähän tilanne on kymmenen vuoden päästä. Mökkilainasta on silloin maksettu vasta puolet.

Joutsa ajattelee myös lapsia. 1-6-luokkalaisille on järjestetty päivätoimintaa Yhtenäiskoululla. Sinne voivat mennä myös ulkopaikkakuntalaiset. He joutuvat maksamaan lounaasta ja välipalasta vähän enemmän kuin paikkakuntalaiset, joiden vanhemmat maksavat kunnallisveronsa Joutsaan. Kaksoiskuntalaisuutta on esitetty tässä ratkaisuksi. En ole huomannut keskusteluissa täsmällisiä ehdotuksia kunnallisverojen maksamisesta kahteen kuntaan. Tarkoittaisiko se, että kunnallisverot jaettaisiin jotenkin kahden kunnan kesken. Voisin yrittää kaksoiskuntalaiseksi Kauniaisiin ja, jos saan itse määrätä, miten jaan kunnallsiveroni, niin 99% Kauniaisten veroäyrin mukaan sinne ja 1% asuinkuntaani täkäläisen veroäyrin mukaan. Vai tarkoittaisiko se, että maksan täyden kunnallisveron molempiin kuntiin: Kauniaisiin 17% ja nykyiseen kotikuntaani 20%. Jos en, niin saisinko puolikkaalla verolla kuitenkin kokonaisen kunnallisvaaliäänen. Olisiko se tasa-arvoista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti