maanantai 17. toukokuuta 2021

Joroinen


 

Jäi toiset aamulla nukkumaan, kun lähdimme kohti Joroista pyhäaamun rauhassa. Siksi uskalsimme ajaa alkumatkan suorinta reittiä 9-tietä pitkin. Liikenne oli todella hiljaista. Oli aikaa ja mahdollisuuksia ihailla maisemia. Satuimme ajamaan sellaisessa aikaikkunassa, että kesä oli tavoittanut koivut. Niissä oli jo pienet hennon vihreät lehdet. Ei voi enää puhua hiirenkorvista. Sen sijaan haapojen harmaat oksat olivat vielä talvisen paljaat. Ne näyttivät jotenkin aavemaisilta ja kuolleilta vihreäasuisten koivujen keskellä. Niidenkin vuoro tulee kohta saada vihreää ylleen. Peltotyöt olivat myös edenneet. Traktoreiden perässä ei näkynyt enää yhtään auroja. Ensi talven viljat olivat jo odottamassa sateita. Niitä oli luvattukin ja jonkun verran niitä matkalle sattui. Tie oli paikoitellen märkä ja sitten oli selvä raja siinä, missä kuuro oli vienyt veden jonnekin muualle.

Joroinen täyttää tänä vuonna 390 vuotta. Kunnioitettava ikä pienelle maalaiskunnalle. Kunta on kuuluisa lukuisista kartanoistaan, joissa keskusteltiin aikanaan sivistyneesti ranskaksi. Siksi Joroista on nimitetty Savon Pariisiksi. Kunnan vaakunaan on otettu muisto Itä-Suomen ensimmäisestä karjanjalostusyhdistyksestä ja  kunnassa toimineesta meijeri- ja karjanhoitokoulusta. 

Muuttohaluttomuudesta kuntaa ei voi syyttää. Vielä viime vuonna kunta sijaitsi Etelä-Savossa. Vuodenvaihteessa kunta pakkasi kamppeensa ja muutti Pohjois-Savoon.Kuten muillakin kunnilla Suomessa myös Joroisilla on talouden tasapainottamisessa ongelmia. Edellisessä tasapainotuksessa nipistettiin sivistystoimen rahoista. Nyt oli vuorossa sitten sosiaali- ja terveystoimi. Maakunnan vaihto ja keskeneräinen sote-uudistus aiheuttivat sen, että Joroinen päätti luopua vuodeosastosta. Maakuntasote lakkauttaisi sen ehkä kuitenkin. Kaikki muutkin toimialat joutuvat miettimään säästöjä. Niitä mietittäessä pitäisi löytää säästöt, jotka vähiten vaikuttavat kunnan palveluihin ja henkilöstön työturvallisuuteen, työsuojeluun ja hyvinvointiin. Haasteellinen tehtävä.

Kuntavaalit näkyivät hentoisesti katukuvassa. Matkan varrella oli yhden ehdokkaan mainos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti