keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Juuka


Pääoven ympärillä on hienot reliefit. Ne eivät näy kovin hyvin, koska halusimme myös vaakunan kuvaan mukaan.Kaikkea ei voi saada, sekä isoa kuvaa, että tarkkoja yksityiskohtia.

Juuan kunta on palkannut uuden kunnanjohtajan, jonka koeaika päättyy heinäkuussa. Johtajasopimus hyväksyttiin valtuustossa. Kunnanjohtajan työ ei ole sidottu työaikalakiin. Luottamusmieskokouksista hän saa saman kokouspalkkion kuin luottamusmiehet. Epäluottamustilanteissa hän suostuu irtisanoutumaan ja saa korvauksena 10 kuukauden palkkaa vastaavan summan. Samassa kokouksessa todettiin, että uusi koulu valmistuu Poikolaan ja aloittaa toimintansa kesäloman jälkeen. Vuoden kuluttua Nunnanlahden ja Vihtasuon koulut lakkautetaan ja kuntaan jää vain yksi koulu, jonka oppilasmäärä vähenee ennusteiden mukaan seuraavina vuosina melkoisesti. Kokoomuslaiset valtuutetut alkavat puheenjohtajansa kehotuksesta miettiä kuntaliitosta. Valtuustoaloite kuntoportaiden rakentamisesta Kokkokallion pururadalle ja kuntalaisaloite Laivarannan alueen kehittämiseksi saivat kannatusta. Koronatukien ansiosta kunnan tilinpäätös oli ylijäämäinen melkein saman verran kuin se olisi ollut alijäämäinen ilman tukia.

Nähtävyyksiä Juuassa on Puu-Juuka. Viehättäviä puutaloja, joista 26 on suojeltuja. Siellä on myös entinen kunnantalo. Tällaiset alueet on monissa kirkonkylissä purettu ja korvattu 60-70-luvun betonitaloilla, joita nyt sitten puretaan. Puu-Juuassa sai ihailla frontoneja, ikkunapuitteita ja räystäskonsoleja. Juuassa on myös Geotietokeskus. Se on perustettu Nunnanlahden vuolukivilouhoksen tuntumaan. Harmillisesti se oli auki vain arkipäivisin. Pihalla on kivipuisto ja japanilainen puutarha ja sieltä löytyy myös vuolukivimuseo, jossa pääsee tutustumaan vuolukiviteollisuuden historiaan ja työvälineisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti