perjantai 10. heinäkuuta 2020

Iitti





Olenhan minä lukenut myrskyn kaatamista puista ja nähnyt niitä lapsuuteni metsissä samoin kuin lehtiuutisia myrskytyhoista, joissa tuttavani asuntovaunu meni tuhannen päreiksi mutta, kun ensimmäisen kerran näkee tielle kaatuneen puun, niin jotenkin puiden huojuntaa alkaa katsella ihan eri tavalla. Puu oli kaatunut tielle jo jonkin aikaa aikaisemmin. Koivu, jonka lehdet eivät olleet vielä alkaneet kuihtua. Eikä latva ollut kuin puolessa välissä omaa kaistaani. Sitä ei tarvinnut väistää edes paljon. Ei mikään läheltä piti tilanne siis. Silti käskin reissukaverin pitää silmällä tien varren puita.

Iitti on myös vanhoja suurpitäjiä, joista on lohkottu kuntia ympäristöön ja nyt se ei ole enää kovin suuri kunta. Iitti arvostaa kyliään ja se näkyy paitsi aktiivisuutena matkareitin varrella olevissa kylissä myös Iitin kunnan sivuilla. Lisäksi se näkyy tien kyltityksissä. Tien varressa on kyllä kyltti, jossa kerrotaan, että Iitin raja on nyt ylitetty, mutta täytyi tietää, että kunnanvaltuuston kokouspaikka on Kausalassa Vanhassa kunnantalossa, koska missään ei ole kylttiä, joka opastaisi Iittiin. Uusi kunnnatalo on tien toisella puolella. Hyvin erityylinen kuin kuvassa oleva talo. Kannattaa käydä sekin katsomassa. Iitin kirkonkylä on valittu tämän vuoden perinnemaisemaksi. Kun kaupallinen ja hallinnollinen keskus on Kausalassa, kirkonkylän vanhoja rakennuksia ei ole ollut tarvetta purkaa ja vuosisatainen perinne näkyy kivinavetoissa, aittarakennuksissa ja taloissa. Taidetta kunnasta löytyy myös. Kirkonkylän kylätalossa päättyi juuri käyntipäivänämme taideseuran vuosinäyttely ja seuraavana päivänä avautui Pirkko Aarion muistonäyttely. Ohi ajavaa ilahdutettiin vanhojen traktorien uusiokäytöllä. Yhden peräkärryyn oli rakennettu Kiva koulu, toisessa oltiin menossa seiväsmatkoille ja kolmannenkin hahmot olivat hyvin tyytyväisen oloisia. Myös ruumiin kulttuuri on tärkeää iittiläisille. 11.7. vietetään Kymi Ring Running Dayta. Silloin voi juosta joko 10 tai 4.5 km:n matkat. Tai ne 200 onnekasta, jotka ovat ilmoittautuneet ajoissa. Poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi osallistujien määrää on tänä vuonna rajoitettu. Toivottavasti rokote saadaan ensi vuoteen mennessä ja kaikki halukkaat pääsevät juoksemaan.

Iitin Tiltu lienee kunnan kuuluisin henkilö. Hiski Salomaa lauloi hänestä. Tiltua kävi kosimassa papin poika Oulusta saakka, mutta Tiltu nai sitten kuitenkin rengin. Kuten muissakin kunnissa, joissa hyödynnetään kuuluisuuksia, myös Iitissä valitaan kaksivuotiskausiksi pr-Tiltu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti