maanantai 22. kesäkuuta 2020

Iisalmi




Päinvastoin kuin luulin yöpaikan saaminen Iisalmesta oli kovan etsinnän tulosta. Joko hotelli oli kiinni tai sitten se oli täynnä. Vihdoin saimme huoneen hotellista, jossa henkilökuntaa oli niin vähän(aamulla vain yksi), että saimme huoneen, kun sitouduimme syömään aamiaisen jossain muualla. Korona on varmasti kurittanut hotelleja(kin), koska ne yrittävät nyt tulla toimeen mahdollisimman pienellä henkilökuntamäärällä. Lupasimme olla syömättä hotellissa ja se mahdollisti myös aikaisen lähdön. Marjahaan ABC oli auki. Normaalioloissa ABC-ketjua ei tarvitse mainostaa enkä sitä teekään. Maininnan ansaitsee nimenomaan ABC Marjahaka. Olemme kesän reissulla käyneet melko monessa kahvilassa ja huoltoaseman baarissa. Kaikissa toki on käsidesiä ja kyltit turvaväleistä mutta vain täällä on asia viety astetta pidemmälle. Maksaessaan kassalla ostoksensa saa lapun, jossa lukee, että pöytä on tilapäisesti pois käytöstä suomeksi ruotsiksi ja englanniksi. Se jätetään pöydälle. Henkilökunta desinfioi pöydät ja tuolit jokaisen asiakkaan jälkeen ja pyyhkimiseen käytetään joka pöydässä eri liinaa. Täällä tartuntaketjut katkaistaan todella tehokkaasti.

Iisalmen kaupungintalo on melko vaatimattoman oloinen verrattuna monen pienemmänkin kunnan kaupungintaloon. Jos siinä ei olisi lukenut KAUPUNGINTALO olisin arvellut, että olen eksynyt. Kaupunki tunnetaan Koljonvirran taistelusta, josta Runeberg kertoo Vänrikki Stoolin tarinoissa. Kun odotin toista lastamme, kävimme Iisalmessa koko perheen voimin. Minä luennoin muistaakseni kasvatuksen historiasta kesäyliopistossa. Siinä vaiheessa mahani oli melkoisen iso. En voinut välttää kiusausta ja kerroin tarinan siitä miten saadaan vaimot pysymään kotona. Pidetään ne talvet ilman kenkiä ja kesät raskaana. Minua tosin raskaanaolo ei estänyt poistumista kotoa. Koljonvirralla kävimme risteilyllä ja kuuntelimme esittelyä seudun historiasta. Juhani Ahon museo Mansikkaniemessä on kirjailijan lapsuudenkoti. Muitakin julkkiksia Iisalmi on kasvattanut: Keke Rosberg pääsi ylioppilaksi Iisalmen lukiosta, Jaakko Teppo kävi siellä syntymässä samoin kuin Miina Äkkijyrkkä. Heidän lapsuuskotimuseonsa perustetaan todennäköisesti internettiin.

Lepikon torppa aukesi juuri, kun tulimme sen kohdalle. Vain tuvassa on uuni. Eteisen toisella puolella oleva hienompi huone on talvisin varmasti kylmä. Savusaunaa oli välillä jouduttu korjaamaan. Muutamat hirret olivat uudemman näköisiä. Pihan vinttikaivo on todella iso. Juhannuksena kesäkioskeja oli matkan varrella avoinna useampiakin. Saimme kesän ensimmäiset muurinpohjaletut. Tavallisesti niitä syödään markkinoilla, jotka on nyt koronan takia peruttu tai siskon luona, missä ei koronan takia ole käyty.

Juhannus tai korona oli houkutellut ennätysmäärän pyöräilijöitä tien päälle ja paikoitellen tien sivuunkin poluille maastopyörillä. Liikuntaharrastuksen lisääntyminen on aina iloinen asia. Iltapäivällä kolmen tienoilla alkoi tavallisesti kohtuu hiljaisella tiellä olla autoja ihan ruuhkaksi asti. Juhannuksen paluuliikenne oli alkanut ja kesä- ja muilta mökeiltä oli lähdetty liikkeelle. Linja-autopysäkit tulivat taas tutuiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti