tiistai 9. kesäkuuta 2020

Hyrynsalmi



Viime syksynä, kun totesimme, että Hyrynsalmella on jo talvi ja sinne mennään vasta keväällä, reissukaveri povasi, että siitä tulee kallis reissupätkä. Ihmettelin miksi. Hän kertoi, että Kainuu on Tommi-puukon kotiseutua ja siellä sellaiseen voi törmätä ja sehän on sitten pakko ostaa eikä niitä saa halvalla. Tommi-puukon nimi tulee tietysti ulkomailta. Englantilainen Thomas Woodward opetti Kainuusta kotoisin olevalle seppä Kalle Keräselle uuden tavan karkaista puukonteriä. Keränen alkoi valmistaa hyväteräisiä puukkoja ja antoi niille oppi-isänsä kunniaksi nimen Tommi-puukko. Niiden valmistus levisi Hyrynsalmen alueella ja lähitienoilla. Urho Kekkonenkin mainosti puukkoa saatuan sellaisen lahjaksi Setti Keräseltä. Kekkonen lahjoitti näitä puukkoja sekä kotimaassa että ulkomailla. Huoltoasemat ovat muualla Suomessa ihan turvallisia paikkoja. Kainuussa niistä voi löytää Tommi-puukkoja. Reissukaverin matkaan tarttui kaksoistommi.

Hyrynsalmella oli hiljaista. Kunnantalo löytyi nopeasti. Se on kiinni heinäkuun loppuun saakka. Asiointi puhelimitse, sähköisesti tai sovittuina tapaamisina. Seuraavassa valtuuston kokouksessa on esillä vuoden 2019 tilinpäätös ja tarkastuskertomus. Keskustassa ei näkynyt urheiluliikkeitä ja opaste johdatti Kaunislehdon talomuseolle, joten Hyrynsalmen keskustassa emme viettäneet paljon aikaa vaan suunnistimme sinne. Facebook-sivujen mukaan sen piti olla auki mutta siellä tehdään korjaustöitä eikä se ole avoinna vierailijoille. Katselimme rakennuksia hetken aidan takaa.

Täällä näkyi ihan uusi kyltti tien vieressä. Turvaväli. Ihmettelin hetken, mitä tämä tarkoittaa. Sitten alkoi tiessä olla noin 50 metrin välein isoja valkoisia kuvioita ja oivalsin merkityksen. Jos edellä ajava auto ei ole ehtinyt ylittää täplää, kun itse sellaisen ylität, ajat liian lähellä. Tällaista riskiähän minulla ei ole. Jään hyvinkin turvavälin päähän ohittajasta hyvin nopeasti. Traktoreita olen joskus ohittanut. Se tuntui juhlavammalta kuin polkupyöräilijän ohitus. Nyt on tullut teille nopeita traktoreita, joilla saa ajaa jopa 60km tunnissa. Ihan niin kovaa se ei ajanut, kun laskin sen ohi bussipysäkillä. Tuntui mukavalta ajaa jonon hännillä. Tavallisestihan minä olen jonon kärjessä. Lapsena kuulin vitsin, jossa pikkupoika kehui, että heillä on nopein auto, koska he ovat aina jonon kärjessä. Nyt ajoin aika pitkän jonon viimeisenä. Turvavälin ansiosta perästä tulevat autot ajoivat aina ohi ja säilytin paikkani jonossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti