maanantai 22. kesäkuuta 2020

Ii




Kunnalla on Suomen kunnista lyhin nimi. Jossain tietovisassa varmaan 1960-luvulla kysyttiin kunnan nimeä. Vihjeenä oli tarina, jossa mies oli nukahtanut junanvaunussa. Kun juna pysähtyi, hän havahtui, katsoi ikkunasta ja totesi, että “aha, ollaan toisella asemalla”. Kukaan visailijoista ei keksinyt, että isoilla kirjaimilla kirjoitettu II voidaan lukea myös roomalaiseksi kakkoseksi.

Iin valtuusto ei kokoonnu kunnantalossa vaan Nätteporin valtuustosalissa. Viime kokouksessa päätettiin asemakaavan muutoksesta ja laajennuksesta Tikkasenharjun asuinalueelle. Tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta ja kehittää kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen olosuhteita. Tämä sopii kunnan sitoumukseen hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä. Kunta on onnistunut puolittamaan päästöt 2007-20017 ja päässyt asiassa valtakunnalliseen kärkeen. Asiaa mainostettiin myös tien varressa olevalla taululla. Seuraavaksi keskitytään jätteiden vähentämiseen ja kiertotalouteen.

Iin Hamina oli jo 1300-luvulla merkittävä perämeren satama ja markkina-alue. Kauppaa käytiin lohella, tervalla ja turkiksilla. Kustaa Vaasa teki siitä virallisen kauppapaikan 1500-luvulla. Alueelle järjestetään erilaisia opastettuja kierroksia ja kotiseutumuseossa on nähtävää kalastukseen, maatalouteen, uittoon ja uittotyöläisteisn majoitukseen liittyen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti