maanantai 22. kesäkuuta 2020

Haukipudas



Koska kukaan lapsista ei tullut viettämään juhannusta kanssamme päätimme lähteä jatkamaan reissua Iihin. Totuttuun tapaan ajelimme pikkuteitä, joilla juhannusaattona ei todellakaan liikenne häirinnyt. Reissukaveri alkoi ajatella ääneen myös 4-tien liikennettä. Katselimme karttaa ja totesimme, että 4-tieltä pääsee kyllä melko nopeasti pois, jos liikenne alkaa häiritä. Niinpä kokeilumielessä kurvasimme isolle tielle. Olen kulkenut välin bussilla aika monta kertaa viime vuosina mutta, koska luen jotain mielenkiintoista, katselen maisemia vain silloin tällöin. Se noin 100 km 4-tietä, minkä ajoimme, vahvisti käsitystämme isojen teiden tylsyydestä. Liikennettä oli todella vähän. Ohittajia keskimäärin alle yksi kilometriä kohti. Suurin osa ohittajista pääsi hidastamatta ohi, koska vastaantulevaa liikennettäkään ei juuri ollut ja pisimmätkään odotusajat ohittajilla eivät venyneet kahtakymmentä sekuntia pidemmiksi.

Meillä oli grillimakkarat mukana kylmälaukussa, jos sattuisimme löytämään paikan, jossa voisi niitä juhlan kunniaksi grillata. Lehdissä oli lupailtu, että mökit ovat todennäköisesti varattuja ja leirintäalueet täynnä mutta kaupunkihotelleista löytyisi tilaa. Haukiputaalta kyselimme paikkaa. Hotelli Samanttasta vastattiin ja kerrottiin, että vastaanotto on kiinni mutta, kun olemme lähempänä voimme soittaa ja henkilö antaa ohjeet siitä, miten turvalaatikon saa auki. Tämä oli tuttua jo aikaisemmasta paikasta. Vähän ennen Haukipudasta näimme tiellä fasaanin. Tämä on ehdottomasti pohjoisin fasaani, jonka olen bongannut. Pääsimme hotellin pihaan ja soitin kysyäkseni ohjeita. Juhannusaattoa viettävä nainen sanoi, että oikeastaan hän voisi tulla hotellille päästämään meidät sisään niin asia olisi meidän kannaltamme helpompi. Tällaiseen palveluun emme ole aikaisemmin törmänneet. Viihtyisä, siisti huone, hyvä aamupala, kertakäyttöhansikkaita varattuna sitä varten, jos haluaa ottaa ruuan hygienisemmin ja ennen kaikkea ystävällinen henkilökunta, joka ei säästele vaivojaan edes juhannusaattona.

Pudas-alkuisia ja loppuisia paikannimiä on enemmänkin. Siksi piti selvittää, mitä sana tarkoittaa. Joesta voi erkaantua uoma, joka konkun matkan kuluttua liittyy jokeen takaisin. Se on pudas. Yleensä pääuomaa kapeampi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti