tiistai 16. kesäkuuta 2020

Hämeenkyrö


Illan suussa alkoi väsyttää ja soittelin muutamaankin lähitienoon paikkaan, missä joko vastasi puhelinvastaaja tai ei kukaan. Aloin jo vähän jännittää, kunnes puheluun vastattiin Taikayön Campingiltä. Sain saunamökin yöksi. Paikka on pienen hiekkatien varrella, nimismiehen kiharaa paikoitellen kiitettävästi ja ohittava auto teki sitä lisää. Ajoin hyvin hitaasti, jotta kaikki mutterit koppimoposta ja amalgaamipaikat hampaista eivät irtoaisi. Paikan ravintolan terassilla oli ilo ylimmillään. Kävimme kirjautumassa sisään ja sillä aikaa koppimopon viereen oli tullut nuori mies ihmettelemään vekotinta. Hän oli aivan innoissaan, kun kerroimme mitä oikein puuhaamme. Hän alkoi oitis miettiä olisiko se hyvä idea hänenkin eläkepäivikseen. Siihen tosin on aikaa niin paljon, että maailma ehtii muuttua moneen kertaan, minkä lisäksi elinaikakerroin nostaa eläkeikää automaattisesti. Lämmitin saunan. Se on kotonakin minun hommiani. Tosin jouduin toteamaan, että puusaunan lämmittäminen, joskin siihen menee enemmän aikaa, on lähempänä minun kykyjäni kuin sähkösaunan lämmittäminen.

Hämeenkyrössä oli oivat opasteen kunnantalolle ja hieno parkkipaikka heti vaakunan alla. Vaakunassa on suunnitellut Gustaf von Numers ja siinä on  puna-sinikatkoinen juomasarvi. Tarinan mukaan Kyrön sarven on lahjoittanut Ruotsin kuningas kyröläiselle talonpojalle palkkioksi tämän neuvokkuudesta. Hieno tarina. Ei vain alkuunkaan pidä paikkaansa. Sarven historia jatkuu ainakin Vilkunan mukaan esikristilliselle ajalle. Katolinen kirkko on saanut juomasarven lahjaksi keskiajalla. Isommissa häissä sitä sai lainata kirkolta ja siitä maksettiin vuokraa. Aluksi sarvi oli ilman jalkaa, koska siitä juotiin mietoja juomia ja sarvi tyhjennettiin kerralla. Kun paloviina yleistyi, sarvi kiersi juhlaväen keskuudessa ja siitä otettiin vain siemaus, joten siinä piti olla jalka, ettei arvokas juoma mene hukkaan. Sarvi roikkui juhlien välillä kirkon katossa.

Hämeenkyrönväylää on alettu rakentaa. Kunnanjohtaja esittelee videolla hanketta. Rakennusalueelta poistuu puustoa ja se yritetään korvata muualla kunnan mailla. Istutukset ovat jo alkaneet. Rakennusalue ulottuu Tippavaaraan saakka. Mitähän mieltä Vanha Isäntä on asiasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti