tiistai 11. kesäkuuta 2024

Nousiainen


 

Nousiaisiin ajettiin sunnuntaiaamuna pienessä tihkusateessa. Honkien välistä näkyi poikkeuksellista sinertävän harmaata pilvimassaa. Tavallisesti sadepilvet ovat joko savun- tai tuhkanharmaita. Tämä sinertävän harmaa väri olisi pitänyt saada ikuistettua. Sellaista ei useasti näe.

Maskun rautakautisen asuinalueen vertailukohdaksi kartoitettiin Nousiaisten vastaavat kohteet. Niitä löytyi Koljolan Himilänmäestä ja Metsolasta, Topoisten Kalmamäestä ja Granströminmäestä, Alakylän Pilolasta ja Palon Markkulanmäestä. Alueella on asuttu jo kivikaudella siihen aikaan, kun seutu oli vielä saaristoa. Suomen ensimmäinen piispanistuin perustettiin Nousiaisiin. Tarinoita aikaisemmistakin on olemassa mutta tämä tiedetään varmuudella. Nousiainen on legendan mukaan myös katolisen piispa Henrikin hautapaikka. Tutkijat ovat vähän erimielisiä siitä, kävikö tämä henkilö todella kuolemassa Suomessa vai ei. Legenda elää ja Pyhän Henrikin tien historiasta on tehty Pro Gradu tutkielma. Nousiainen ottaa kaiken kunnian tästä legendasta. Valtuusto kokoontuu Henrikin yhtenäiskoululla, jonka piha-alue on kunnostettavana kuten kuvasta näkyy. Kesäkuun kokouksessa käsiteltiin vuoden 2023 tilinpäätös, arviointikertomus, henkilöstötilinpäätös ja tietotilinpäätös sekä alkuvuoden osavuosiraportti ja talouden tasapainottamisohjelman seurantaraportti. Kunnan talous on ollut alijäämäinen muutaman vuoden ja siksi on katsottu tarpeelliseksi tehdä kustannusrakenteeseen sellaisia muutoksia, että kunta välttää kriisikunnaksi joutumisen. Silloin edessä voisi olla kuntaliitos, mitä ilmeisestikään ei pidetä parhaana vaihtoehtona. Tasapainottamisen keinoina mainitaan ylimääräinen valtionavustus, kunnan omistuksessa olevien kiinteistöjen myynti, henkilöstön lomauttaminen ja Pikisaaren virkistysalueesta luopuminen. Näillä toimilla saadaan kertaluontoisia säästöjä. Tuloveroprosentin korotuksella ja henkilöstömäärän tarkastelulla sekä koulu- ja päiväkotiverkon tarkastelulla saadaan pitempiaikaisia vaikutuksia. Kuntalaisten kannattaa seurata tilannetta. Nähtävyyksistä olemme ohi ajaessamme ihailleet useampaan kertaan Santamalan kylässä sijaitsevaa siirtolohkaretta, joka kuuluu Suomen suurimpiin. Muita mainitsemisen arvoisia kiviä ovat itkukivi, jonka luona naiset odottivat miestensä tuomioita läheiseltä käräjätalolta ja kuppikivet. Suuren Postitien Fatijoen siltaa voi käydä ihailemassa. Silta itsessään ei ole turvallinen. Pitempiä reittejä haluaville on Kuhankuonon retkeilyreitistö ja Rantapihan virkistysalue, josta voi vuokrata välineitä Savojärvellä seilaamiseen.

Tällä pätkällä on vastaan tullut useampia koppimopoja. Sääksmäellä yksi ilmestyi peruutuspeiliin. Minun koppimopoani ei ole viritetty ja Sääksmäen tiellä sillä ajelin korkeintaan ihan pikkuisen ylinopeutta. Perään ilmestynyt koppimopo seurasi hetken ja sitten ohitti heittämällä ja häipyi mutkaista tietä näkymättömiin. Kesä etenee. Ensimmäisiltä pientareilta on heinä leikattu. Tuoreita traktorinmunia on ilmestynyt pelloille ja kauempana näimme aterioivan kauriin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti