maanantai 10. kesäkuuta 2024

Nokia/Pohjois-Pirkkala


 

Nokian kaupungin nettisivut löytyvät osoitteesta nokiankaupunki.fi. Sattuneesta syystä pitää tehdä eroa yritykseen, jolla on sama nimi ja joka on ehkä maailmalla hieman tunnetumpi kuin kaupunki.

Kun Nokialla inventoitiin muinaisjäänteitä, uusia ennen tuntemattomia kohteita löytyi 15. Niistä osa oli kivikautisia asuinpaikkoja ja osa rautakautisia lapinraunioita. Keholla kaivettiin rautakautinen röykkiö, jonka alueelta löydettiin mm. rannerengas, keihäänkärki ja suippokärkinen veitsi. Röykkiöhaudat liittyvät polttohautaukseen joten niistä löytyy myös palanutta luuta. Kalmistoalueelta löydettiin maantasainen hautalatomus, joka oli koottu useamman maakiven ympärille. Kivikehässä oli paljon punaista hiekkakiveä laakoina ja lohkareina. Latomukseen oli tehty ainakin kolme hautausta. Vanhin nuoremman roomalaisajan lopulla ja nuorin merovinkiainaina. Nokia-nimen alkuperän oletetaan tulevan soopelia tarkoittavan sanan nois monikon nokiit genetiivimuodosta nokia. Se viittaisi siihen, että seutu on ollut soopeliturkisten markkinapaikka jo muinoin. Kaupungin vaakunaan eläin on päässyt. Siinä komeilee nokinäätä eli soopeli Nokianvirtaa kuvaavan aaltokoroisen palkin päällä. Tosin on väitetty, ettei täällä olisi ollut soopeleita ja sana olisikin tarkoittanut majavaa. Muitakin selityksiä löytyy. Nokian lahjoja maailmalle ovat laulaja Markku Aro, olympiavoittaja Tapio Rautavaara, kirjailija Asko Martinheimo ja monet muut.

Nokia markkinoi itseään luonnonläheisyydellä ja lyhyellä etäisyydellä isoon keskukseen. Ei tarvitse valita ”tahdotko asua kaupungin sykkeessä vai luonnon rauhassa”. Nokialta ne löytyvät samasta paikasta molemmat. Tonttihaku päättyi juuri alkuviikosta uudelle Tervasuon alueelle. Seuraavassa valtuusto kokouksessa käsitellään arviointikertomus, tilinpäätös ja henkilöstöraportti vuodelta 2023, kirjastonpalveluverkkoselvitys, muutama asemakaavamuutos sekä osavuosikatsaus 1-3/2024.

Tottijärveltä tullessamme piti ajaa pätkä tiellä 12. Yllättävän paljon liikennettä vaikka oli lauantai. Itse kaupungissa sen sijaa oli hiljaista. Kaupungintalon kuvan ottamisen jälkeen yritin tehdä uukkarin mutta pieneksi kotteroksi koppimopon kääntösäde on kiusallisen pitkä ja jouduin peruuttamaan. Ketään en häirinnyt. Vähän matkaa ajettuamme alkoi sataa ja sitten tuli rakeita niin, että piennar näytti valkoiselta. Siinä vaiheessa ajoin bussipysäkille odottamaan rajuimman kuuron päättymistä. Sateen haittapuoli on myös se, että koppimopo alkaa huurtua. Täytyy pitää ikkunaa vähän rakosellaan ja puhallin päällä, jotta ulos näkee yhtään mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti