Suoniemi perustettiin 1868 ja liitettiin Nokiaan 1973. Kunnan perustamisen aikaan vesistöt olivat yhdistäviä tekijöitä. Siksi kunta sijaitsi Kuloveden molemmilla rannoilla. Kun maantieliikenne syrjäytti vesiliikenteen, sijainti alkoi olla ongelmallisempi. Kunnan sisäinen liikenne oli hankalaa mutta sen molemmista osista muualle pääsi helposti.
Erityisen kiinnostava nähtävyys olisi ollut Pirunpesäkivi Sarkolan kylässä. Se on samanlainen kuin Inarin Karhunpesäkivi. Pirunpesäkivi on vähän pienempi. Sinne olisi pitänyt ajaa pätkä soratietä. Viimeksi, kun yritimme soratielle, luovutimme vajaan sadan metrin jälkeen. Niin hitaasti ei nimismiehen kiharaa pysty ajamaan, ettei olisi vaaraa koppimopon hajoamisesta. Internetin kuvassa pirunpesäkivi näyttää näkemisen arvoiselta. Mielenkiintoista, että samanlaiset muodostumat pohjoisessa saavat nimekseen karhunpesä ja etelässä pirunpesä. Mitäköhän se kertoo nimen antaneista ihmisistä ja heidän yhteisöistään. Luin tutkimuksen anomalioista eli ilmiöistä, joita yleinen sääntö ei ennusta. Sotaisissa kulttuureissa anomaliat ovat pahoja tai saastaisia. Esimerkiksi sika, jolla on sorkat mutta ei märehdi, on saastainen joissakin kulttuureissa. Sellaisissa kulttuureissa, joissa hyökkäykset olivat harvinaisia, anomaliat ovat välittäjiä pyhän ja arjen välillä.
Kuva on otettu Nokian puolelta kohti entistä Suoniemen hallinnollista keskustaa yli Siuronkosken. Koskella näkyi kalastajia ja rannalta olisi voinut vuokrata kanootteja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti