keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Nivala


 

Nivalan mainoslauseena on “kasvatamme tulevaisuutta”. Tulevaisuus määrittyy tekstissä yritysten liikevaihdon ja lasten kasvattamiseksi. Jälkimmäisestä saimme esimerkin lähestyessämme keskustaa. Suuri joukko lapsia ja nuoria oli menossa kohti liikuntapaikkaa. Näytti, että osalla oli jalkapalloja mukana. Nivala on pystyttänyt vaakunassa olevan portin suuren kopion liikenneympyrän koristeeksi. Portti on tyypillistä pohjalaista mallia ja siitä voi halutessaan hahmottaa myös N-kirjaimen. Viime kokouksessaan valtuusto kuuli kaupungin markkinoinnin ja viestinnän esittelyn ja kuunteli alkuvuoden osavuosikatsauksen. Lapsiin ja nuoriin liittyviä päätöksiä tehtiin parikin. Esiopetukseen tarvitaan lisää rahaa, koska esiopetukseen tulee yksi ryhmä ennakoitua enemmän. Toinen asia oli asemakaavamuutos, jotta opiskelija-asuntoja voidaan rakentaa pariin kortteliin. Lisäksi valtuusto valtuutti virkamiesjohdon hakemaan Valtiokonttorilta kuolinpesän omaisuutta ja ottamaan vastaan testamenttilahjoituksia. Nivalan hallintosäännössä ei asiasta ole aiemmin ollut mainintaa. Testamenttilahjoituksia on kunnalle kuitenkin tullut joten on paikallaan, että asioiden hoitamiseen on vaadittavat pykälät. Karvoskylältä kunta sai kiinteistön, jonka myynnistä tulevat rahat käytetään vanhusten hyvinvoinnin edistämiseen. Kylät eivät tavallisesti kovin paljon kiinnosta mutta Karvoskylän kiinnostavuus johtuu henkilökohtaisista syistä. Isäni oli Karvonen. Tuntuuhan se pollevalta, että suvulla on ihan oma kylä Nivalassa. Karvoskylällä on oma kyläyhdistys, joka on tehnyt teoksen Kotina Karvoskylä. Se on kiinnostanut niin paljon, että siitä on otettu uusintapainos. Kylässä aiemmin toiminut hoivakoti Karvoshovi jatkoi toimintaansa päihdehuoltolana ja huutokaupattiin jokunen vuosi sitten. Kylässä sijaitseva ortodoksinen kirkko näkyy tielle.

Epäilemättä kuuluisin Nivalalainen on presidentti Kyösti Kallio. Nivalasta on toki lähtenyt muitakin kuuluisuuksia kuten akateemikko, kirjailija Kustaa Vilkuna, hiihtäjä Helena Takalo ja oopperalaulaja Esa Ruuttunen sekä valtiosihteeri Raimo Sailas, josta takavuosina väännettiin vitsejä. Hänen ansiokseen on laitettu paitsi kuntatalouden romuttaminen myös varallisuusveron poisto, jonka Paavo Lipposen hallitus toteutti. Valtiovarainministerinä oli silloin Sauli Niinistö.

Luontohavainnoista kannattaa mainita pellolla nähdyt kuovit. Niitä alkoi olla useamman linnun parvina, joten naaraat ovat lähdössä etelään ja jättävät poikaset koiraiden hoidettaviksi. Pieni hanhilauma oli aterioimassa oraspellolla. Upein oli tietysti tien yli rauhallisesti kävellyt hirvi. Voikukkapellot olivat täällä vielä kauniin keltaisia. Aurinko paistoi, paluumatkalla peilien kautta silmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti