perjantai 31. toukokuuta 2024

Mäntharju


 

Mäntyharjulta on löydetty neljä piinuolta ja raakapiin kappale. Löytöpaikka ei liity asuinpaikkaan joten syitä on veikkailtu. Joko kiviseppä-kauppias on asutuksen piiriin saapuessaan piilottanut osan kauppatavarasta, jota ei sitten syystä tai toisesta ole palannut hakemaan tai löytö on kuulunut metsästäjälle, jolla on ollut mukanaan raaka-ainetta nuolten loppumisen varalle. Myös on veikattu niitä haltijoille annetuiksi uhreiksi. Kysymäänhän ei enää pääse joten veikkauksia voi tehdä. Pysyvä asutus tuli tänne myöhemmin. Mäntyharjun Naulasaaressa on rajamerkki, joka on tehty 1500-luvulla Hämeen, Karjalan ja Savon rajojen kohtaamispaikaksi. Mäntyharjun sijaitseminen rajalla vahvistui entisestään, kun Turun rauha 1743 halkaisi pitäjän kahtia. Hallinnollinen keskus, joka tuohon aikaan tarkoitti kirkkoa, oli Venäjän puolella mutta tuolloin se ei haitanut asioiden hoitoa. Kunta pieneni 1926, kun siitä itsenäistyi kunnan luoteiskulma.

Valtuusto kokoontuu kulttuurisalissa silloin, kun siellä ei ole muuta varausta. Varapaikkana on yhtenäiskoulun liikuntasali. Alkuvuoden aikana käytiin liitosneuvotteluja lähes sata vuotta sitten irronneen alueen liittämisestä takaisin Mäntyharjuun. Liitoksen tapahtuu ensi vuoden vaihteessa. Saa nähdä ehdimmekö käydä liitoskunnassa sitä ennen. Liitoksesta valtuusto ei ole ollut yksimielinen. Vähemmistö Mäntyharjulla oli sitä mieltä, että kuntaliitoksen toteuttamiseksi haettu tuki valtiolta ei kata kaikkia kustannuksia ja liitos aiheuttaa vaaran, että Mäntyharjukin joutuu kriisikunnaksi, ellei saneeraa käyttötalouttaan todella rankalla kädellä, mikä aiheuttaisi palvelujen supistamisia. Nyt odotellaan valtioneuvoston päätöstä taloudellisesta tuesta. Sen pitäisi tulla kesäkuussa.

Mäntyharju on yksi suosituimmista mökkikunnista. Sinne ajellessa ei sitä ihmettele. Järvimaisemaa riitti kilometrikaupalla. Kielot alkavat kukkia, voikukkapellot ovat valkoisina hahtuvapalloista. Pari peltoa oli niitetty. Suurimmaksi osaksi hahtuvat saivat olla rauhassa. Matkan varrella on näkynyt yksinäisiä kurkia ja kurkipareja. Kokonainen kurkiparvi levittäytyneenä pellolle sen sijaan on harvinaisempi näky. Ehkä ne ovat vielä muuttomatkalla. Reissun puoliväli saavutettiin jo viime kesänä. Kuntien nimiä ei kuitenkaan ole sama määrä molemmilla sivuilla. Nyt saatiin viimeinen kunta kuskin puolelta. Teki olon vähän juhlalliseksi, kun kiinnitin viimeisen tiplun tälle sivulle. Puolen välin ohitus tuntuu todellisemmalta ja tulee näkyväksi myös ohikulkijoille.


torstai 30. toukokuuta 2024

Mänttä-Vilppula


 

Mänttään pyöräilimme joskus 80-luvulla. Sisareni oli hakenut lapset, koska tarvitsi naamiointia voidakseen käydä tutustumassa Tervakosken Puuhamaahan. Meidän olisi pitänyt maalata ikkunanpokat mutta päätimme nauttia lapsettomasta viikonlopusta ja lähdimme illan suussa pyöräilemään kohti länttä. Keuruulla totesimme, että on ehkä aika kaartaa jotenkin paluumatkalle. Mäntässä olimme aamuyöllä. Minä loikoilin puiston penkillä hetken ja reissukaveri seuraili rusakkojen touhuja. Sitten lähdimme tutkimaan olisiko missään kuudelta aukeavaa pubia. Nyt tiedämme, ettei Mänttä – Jämsänkoski välillä sellaista ole. Sen sijaan puolet matkasta oli asfaltointia odottavaa sepeliä.

Mänttä mainostaa itseään taidekaupunkina. Sieltä löytyy aivan loistava Arthotel Honkahovi, jonka yksi ikkuna on niin suuri, ettei niin suuria ikkunalaseja tehdä enää missään päin maailmaa. Kunhan reissukaveri voittaa lotossa niin varaan sieltä joko Kuninkaan huoneen tai Isännän huoneen. Olen päässyt katsomaan molempia. Kylpyhuoneet on entisöity eikä vanhoja laattoja suinkaan vaihdettu uusiin vaan ne puhdistettiin ja laitettiin paikoilleen samoin kuin hanat. Tutustumiskierroksen jälkeen siirryimme Mäntän Klubille, mikä on myös näkemisen arvoinen paikka ja sen keittiötä voi vilpittömästi kehua. Kuvataiteiden ystävät tuntevat Serlachius-museot Göstan ja Gustafin. Serlachius-kartanon ympärille on rakennettu kokonaisuus, johon tutustumiseen yksi päivä on ihan liian lyhyt. Lisäksi Mäntässä on myös muita gallerioita ja tapahtumia kesän aikana todella paljon. Mäntän kuvataideviikoilla on kutsuttu 36 taiteilijaa tai taiteilijaparia. Teemana on tänä vuonna Puhallus. Se on Suomen nykytaiteen laajin kesänäyttely ja avautuu parin viikon kuluttua. Heinä-elokuun vaihteessa on Mäntän musiikkijuhlat. Se on jokavuotinen kansainvälinen pianofestivaali. Esiintyjinä tänä vuonna on vaikuttavia nimiä.

Viime kokouksessa valtuusto käsitteli vuoden 2023 hyvinvointikertomusta. Suunnitelman 2022-2025 painopisteinä ovat elintavoilla fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia, osallisuus, yhteisöllisyys ja vaikuttaminen, hyvinvointia kulttuurista ja viihtyisä ja turvallinen elinympäristö. Viime vuonna teemana oli erityisesti ikäihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Liikuntamahdollisuuksia on lisätty ja eri keinoilla on aktivoitu ihmisiä kuntosaleihin ja ulkoliikuntaan. Lapsia ja nuoriakaan ei ole unohdettu. Kouluterveyskyselyn huolestuttavimmat tulokset olivat sähkötupakoiden käyttö alakoululaisten keskuudessa ja yläkoululaisten väliin jäävät koululounaat.


Mäntsälä


 

Ohkolan kylän työväentalo oli avainasemassa, kun äärioikeisto yritti kaataa demokraattisen järjestelmän. Suojeluskuntalaiset keskeyttivät sosialidemokraattien tilaisuuden ja esittivät vaatimuksen hallituksen erottamisesta. Svinhufvud ei siihen suostunut, koska ehkä pelkäsi uusien vaalien johtavan vasemmiston vahvistumiseen eduskunnassa. Kapinallisista vain 102 sai syytteen, rivimiehet armahdettiin. Armeijassa toki suojeluskuntalaisten asema heikkeni tapahtuman seurauksena huomattavasti ja Lapuan liike lakkautettiin tasavallan suojelulain perusteella. Laki oli säädetty, jotta kommunistien toiminta saatiin kiellettyä. Mäntsälän kunnan sivuilla tätä historiallista tapahtumaa ei tuoda kovinkaan selkeästi esille. Mäntsälä ei myöskään käytä hyväkseen tunnettua laulua ”Mäntsälä mielessäin”. En muistanut laulusta muuta kuin nuo edellä olevat sanat. Siksi piti tarkistaa, mistä laulussa oikein oli kyse. Ei se ehkä ole kovin mairitteleva Mäntsälän kannalta, mutta toisaalta, kuka muistaa muuta kuin tuon kertosäkeen.

Uutisissa on ollut mainintoja, etteivät kunnat ole saaneet viime vuoden tilinpäätöksiä ihan ajallaan käsiteltyä. Olin ymmärtävinäni, että syynä ovat kirjanpito-ohjelmien yhteensopimattomuus joidenkin muiden kanssa. Mäntsälässä tätä ongelmaa ei ole ollut, koska toukokuun kokouksessa valtuusto hyväksyi vuoden 2023 tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden. Tilinpäätös oli ylijäämäinen ja kunnan lainakanta pieneni edellisestä vuodesta. Ylijäämällä varaudutaan vesiliikuntakeskuksen rakentamiseen.

Vierailuamme edeltävänä päivänä oli ollut Mitä ihmettä -tapahtuma, minkä vuoksi keskusta oli ollut täynnä väkeä. Päälavalla esiintyivät Virve Rosti, Freeman & Menneisyyden vangit ja Anna Puu, Seurojentalolla oli klassista musiikkia ja Jokirannan Kirsikkapuistossa vaikka mitä. Ohjelma oli paikoitellen hyvinkin kiinnostava ja siitä olisi löytynyt sekä minulle että reissukaverille oivallisia elämyksiä. Silti olimme vain tyytyväisiä, kun ajelimme hiljaisen, rauhallisen keskustan läpi ottamaan kuvaa. Sitten suuntasimme kohti Lahtea. Siellä on kiitettävät opasteet. Vain kerran eksyin vähän väärälle kaistalle. Keskikaupungilla oli yllättävän vähän liikennettä. Se ehkä johtui siitä, että väki oli vasta tulossa Lahteen. Lahden ja Asikkalan välillä vastaantuleva jono oli lähes yhtäjaksoinen, takanatuleville ohitusmahdollisuuksia ei ollut ja siksi vierailimme lähes jokaisella bussipysäkillä. Muuramen rännistä selvittiin eikä taakse jäänyt jono ollut kovin pitkä, kun käännyimme Niittyahoon päin.

keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Myrskylä


 

Olen harmitellut aiemminkin sitä, että sunnuntain hiljainen liikenne joudutaan ostamaan harvoilla aukiolevilla kahvipaikoilla. Tästä lähtien en enää harmittele asiaa. Matkan varrella olemme alkaneet käydä tutuissa paikoissa, joissa aiemminkin olemme saaneet hyvää palvelua. Nyt yksi niistä oli kiinni. Onneksi google auttaa ja kepsi opasti meidät lähes sujuvasti Huvila Härkään. Viehättäviä rakennuksia, upea puutarha ja jumalaista suklaamoussekakkua sekä kahvipassi, jossa on jo kaksi leimaa. Kiva saada paikkakunnalta toinenkin hyvä pysähdyspaikka. Melko pitkään onnistuimme välttelemään isoja teitä. Hyvinkään eteläpuolella mielikuvitukseni tiesokkeloissa kuitenkin hiipui ja ajattelin, ihan väärin, että sunnuntaina ei 25-tiellä ehkä olisi kauhea tungos. Sitä painajaista kesti parikymmentä kilometriä. Siinä vaiheessa kypsyi myös ajatus, että Lahden läpi ajaminen ei ehkä olekaan se pahin kohta ja 9-tien ränniin päästään myöhään sunnuntai-iltana, jolloin liikenne on vähän vähentynyt. Se tosin tarkoittaa hyvin pikaisia piipahduksia seuraavissa kunnissa.

Arkinen turvallisuus on Myrskylän kunnan toiminnan keskiössä. Se tarkoittaa viihtyisää asuinympäristöä, hyviä ja toimivia lähipalveluita, hyvinvoivaa yhteisöä, liikunta- ja kulttuurimahdollisuuksia sekä yhteisöllisyyttä. Kuntaesitteessä on esitelty yhdistystoimintaa kiitettävästi. Löytyy kyläyhdistystä, metsästysseuraa, maatalousnaisia ja eläkeläisiä sekä moottorikerho. Kuuluisin myrskyläläinen lienee Lasse Viren. Hänen kunniakseen juostaan kesäisin Lassen hölkkä, jossa on kolme eri pituista matkaa aikuisille. Lapsille ja nuorille on oma Lasse Viren -juoksu. Lassen polun laavu sijaitsee Lassen lenkkipolun läheisyydessä. Lasse Virenin pronssipatsas on pystytetty keskustan puistoon.

Valtuusto kokoontuu Myrskylän koululla. Näyttäisi olevan melko uusi koulu. Ikkunoita koristivat herttaiset kukkarivistöt. Viime kokouksessa valtuusto käsitteli kuntastrategian tulostavoitteita tälle vuodelle, päiväkodin uudisrakentamista, runkovesijohdon rakentamista ja talousarvion ylitysoikeuksia. Yläkoululaiset ovat kunnasta käyneet naapurikunnan yläkoulua. Nyt tämä naapurikunta vaihtuu. Aiemmin oppilaat matkustivat pohjoisen suuntaan, koulusopimuksen irtisanomisajan jälkeen suuntana on etelä.

maanantai 27. toukokuuta 2024

Mynämäki


 

Viime vuosisadan lopulla Mynämäeltä tunnettiin yhdeksän rautakautista kalmistoa, yksi kuppikivi ja kahdesta paikasta rautakautisia asuinpaikkalöytöjä. Varhaismetallikauden tyyppisiä röykkiöitä oli tavattu 13 kohteessa, kivikautisia 19 kohteessa. Historiallisen ajan merkkihenkilöistä voi mainita Maunu Tavastin, joka oli Suomen piispa 1412-1450. Hän opiskeli Prahassa ja kävi Roomassa saamassa piispanvihkimyksen. Suomi oli tuohon aikaan todella kansainvälinen. Silti hänellä oli näkemystä myös kansallisista tarpeista sillä hän toteutti uudistuksen, jonka mukaan Isä meidän -rukous, Ave Maria ja uskontunnustus luetaan kansankielellä.

Valtuusto hyväksyi viime kokouksessaan keskustan asemakaavan muutaman korttelin osalta ja kokouksessa vastattiin eri puolueiden valtuustoaloitteisiin sekä käytiin läpi edellisten vuosien keskeneräiset valtuustoaloitteet ja niiden vaihe. Mynämäellä on todella aktiivisia valtuutettuja. Aloitteiden aiheet vaihtelivat laajasti; mm. kunnan johtajan somenäkyvyys, mainosnäyttöjen hankinta 8-tien ja Kustavintien varteen, vaaterahaa varhaiskasvatuksen henkilöstölle ja kunnan omistamien metsien monitavoitteisen ja kestävän käytön kehittäminen.

Mietoistenlahden lintuvesialueelle kannattaa suunnata lintujen kevät- ja syysmuuton aikoihin. Kuhankuonon retkeilyreitistö on lähikuntien yhteinen hanke. 170km:n pituisesta reitistöstä voi valita sopivan pätkän vaellettavaksi tai vaihtoehtoisesti tutustua Mynämäen pyöräilyreitistöön. Asemanseudun luontopolku on 6 km pitkä ja kulkee Linnavuoren, Kurasmäen ja Rauasvuoren kautta. Reitiltä löytyy myös oikopolkuja. Ajatus takaraivossa naputtavasta 9-tien rännistä sai luopumaan näistä kaikista. Sen sijaan ihailimme täyteen kukoistukseen puhjennutta kesää: omenapuut, pihlajat ja syreenit täydessä kukassa, voikukkapellot alkoivat jo kehittää hahtuvapalloja ja Kuhmoisten onkijapoika oli palannut laiturin päähän.

Muurame


 

Tänne on koppimopoiltu vaikka kuinka monta kertaa. Kiva, että nyt saadaan täältä kuva. Ensimmäinen kotikunnan ulkopuolinen kunta, jonne uskaltauduin ajamaan, kun ystäväni istui vieressä, oli juuri Muurame. Kävin opettelemassa perettämistä kunnantalon edessä aika tavalla juuri paikassa, mistä kuva on otettu. Ensimmäiset kauhunhetket 9-tiellä koin juuri täällä, kun olin uskaltautunut tielle vajaan kilometrin pätkälle kahden liittymän väliin. Sinne en ole enää sitten uskaltanutkaan vaan olen kiertänyt paikan. Muuramessa käydään ihailemassa Muuramejoen ympäristöön rakennettua luontopolkua. Aiemmin pyöräilimme Saukkolaan katsomaan neidonkorentoja ja Isolahti-marketille jätskille. Nyt sitäkään kyläkauppaa ei enää ole. Kesäisenä retkeilynä melomme Riihivuoren laskettelukeskuksen edustalla olevalle Kivijärvelle ja tutkimme Viitesaaren kantarellipaikat. Riihivuoren kesäteatterissa Teatteri Eurooppa Neljä esittää tänä kesänä näytelmää Topi Sorsakosken tarina. Väliajalla voi ihailla Päijänteen maisemia ja bongata Säynätsalon tehtaan piipun. Muurame on mielestään Maailman paras Muurame. Mainoslauseesta tuli mieleeni, kun pikkuveljeni lohdutti äitiämme, että hän on kyllä meidän paras äiti. Totta molemmat lauseet.

Valtuusto seuraa kuntastrategian toteutumista. Tavoitteena on, että kunta olisi hiilineutraali vuoteen 1935 mennessä. Pienempiäkin tavoitteita löytyy ja niiden toteutumista arvioidaan eri indikaattoreilla. Hyvinvoivan henkilöstön toteutumisen mittarina käytetään sairauspoissoloja ja tavoitteena on, että päästään kuntien keskiarvon alapuolelle. Seurannassa suunta näyttäisi olevan oikea. Kevyen liikenteen reittisuunnitelma on laadinnassa. Muuramen ja Säynätsalon välillä on upea kevyen liikenteen väylä. Viime kesänä koeajoin sen ja totesin hyväksi.

Normaalisti Muuramen kohdalla ei tarvitse ajaa 9-tielle. Eihän Punamäentie ole ollut kovinkaan kummoisessa kunnossa mutta ennemmin sinne kuin keskikaideränniin 9-tiellä. Nyt olivat päättäneet korjata tien perusteellisesti ja se oli poikki. Ei auttanut kuin palata omia jälkiä ja ajaa siihen ränniin. Lauantaiaamuna liikennettä ei ollut pahasti. Sen sijaa arkipäivänä tilanne on kokonaan toinen. Sitä joudutaan palaamaan. Mielessä alkoi herätä ajatus reittisuunnitelman muuttamisesta ja todella pitkistä päivämatkoista.

torstai 23. toukokuuta 2024

Mustasaari


 

Vuonna 1985 Mustasaaren alueella suoritetiin arkeologisia kaivauksia Köklotin saarella ja muutamassa muussakin paikassa. Köklotissa saatiin ristiriitainen tulos sikäli, että hiiliajoitus antoi pyyntipaikalle iän, jolloin se on ollut merenpohjaa. Muut kaivaukset kohdistuivat rautakautisiin röykkiöhautoihin ja asuinpaikka-alueeseen. Lassmasta löydettiin putkikeihään kärki. Kirjallisiin lähteisiin Mustasaari pääsi 1348 ja sinne perustettiin Mussarin kaupunki 1606. Nimi muutettiin 1611 Vaasaksi. Kun kaupunki 1852 paloi, Vaasa siirrettiin lähemmäs merta ja siitä tuli itsenäinen. Ympäröivä alue otti entisen nimen käyttöönsä. Ruotsiksi kunta on Korsholm, paikalle 1300-luvulla rakennetun linnoituksen mukaan. Kuntaliitosta on ajateltu. Liitossopimus saatiin neuvoteltua mutta se sai tylyn vastaanoton 2018. Tänä päivänä valtuustoa kiinnostaa tievalaistuksen kiireellisyysperusteiden uusiminen. Uusissa perusteissa on koulutien pituus, vaarallisuus, liikennemäärät, muut yhteiskuntatoiminnot tien varrella ja valaistujen osuuksien yhdistäminen. Lasten turvallisuuteen panostaminen on tärkeää.

Pohjanmaalla on tyylikästä ajella. Kun muualla varoitetaan päällystevaurioista, niin kyltissä lukee 4 km, 6km tai joskus jopa 11 km. Pohjanmaalla on reilusti 40km. Päällystevaurioiseksi pääsee täällä aika herkästi. Tällä tiellä oli mielestäni vähemmän vaurioita kuin joillakin teillä, missä kylttiä ei ollut edes vaivauduttu laittamaan. Luontohavainnoista eksoottisin oli kettu. Se ylitti tien parin kymmenen metrin päästä, pysähtyi pienelle aukealle ja kääntyi katsomaan meitä, kun ohitimme paikan. Kuulin myöhemmin, että kettu osaa nauraa. Voi olla, että se ainakin hymyili. Muita vähemmän havaittuja eläimiä olivat metsot, sekä ukkometso, joka suki höyheniään tien pielessä ja koppelo, joka ylitti tien.

Björköby


 

Maankohoamisen tulevaisuuden ennusteita luin joskus takavuosina ja silloin oli laskettu, milloin kannattaa rakentaa silta Vaasan ja Uumajan välille ja milloin siltaa ei enää tarvittaisi, koska voitaisiin päästä Ruotsiin kuivin jaloin. Nyt ilmaston lämpeneminen on muuttanut tilannetta. Merenpinnan nousu saattaa johtaa siihen, että vanhat laiturit, jotka ovat jääneet maille voidaan ottaa uudelleen käyttöön tai ainakin laituripaikat. Bodbackin satamalle voi tulevaisuudessa olla taas käyttöä, jos Svedjehamn jää veden alle. Uudet elinkeinot tulevat entisten tilalle. Kalan säilömiseen 1920 rakennettu suolaamo on kunnostettu talkoovoimin kesäkahvilaksi ja venemuseoksi. Harmillisesti se oli suljettu vielä näin varhain keväällä. Hieno rakennus. Sitä olisi ollut kiva tutkia myös sisältäpäin.

Täällä oli tavallista koppimopotietä, hiljaista liikennettä, kapea tie, mutkia ja päällystevaurioita. Kolme plussaa ja yksi miinus. Jäätiin selvästi positiivisen puolelle. Siksi ajettiin tien päähän saakka. Björköbyssä on mahdollista nähdä vanha, tiivis kylärakenne. Päiväkoti toimii uhkeassa rakennuksessa. Björköby valittiin vuoden kyläksi vuonna 2000. Alueen ensimmäinen maakauppa tehtiin vuonna 1470. Siitä on jäänyt kirjallisiin lähteisiin tietoja. Matkailua ja liikennettä suosittiin jo varhain. Siitä todisteena on vuonna 1592 myönnetty verovapaus matkustajien ja tavaroiden kuljetukseen. Nykyturistille Björkön ja Paniken välinen vaellusreitti voisi olla mielenkiintoinen. Harmi, että reissukaverin kävelyt rajoittuvat nykyisin niin lyhyisiin matkoihin, että se täytyi jättää väliin.

keskiviikko 22. toukokuuta 2024

Raippaluoto


 

Reissukaveri mietti hetken pitäisikö pakata mukaan kalastusvälineet. Raippaluodon silta on kuuluisa litkauspaikka. Ihan itse päätti jättää onget kotiin. Pois se minusta, että tällaisessa asiassa olisin yrittänyt vaikuttaa. Kotteroon olisi ihan hyvin mahtunut pari virveliä ja viehelaatikko ja tarjouduin jopa selvittämään kalastusmaksujen suuruuden ja miten maksu voitaisiin hoitaa. Silti hän jätti kalastusvehkeet kotiin. Koko sillan matkalla kalastus ei ole sallittua. Ilmeisesti halutaan välttää sitä, että joku saisi onkeensa sillan alittavan aluksen. Sillalla ei näkynyt kalastajia ja rannassa oleva kalanmyyntipaikka on maanantaisin kiinni. Päätimme, ettemme jää odottamaan paikan avautumista.

Merenkurkun saaristo on Unescon maailmanperintökohde geologisena kokonaisuutena ja itse Raippaluodon kylä ja kalasatama kuuluvat Suomen valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Sillan toisessa päässä on Merenkurkun saaristoa esittelevä pysyvä näyttely. Siellä kävimme tauolla ja ihailemassa toiselta rannalta samaa siltaa, joka on kuvassa. Ensimmäinen maininta Raippaluodosta on vuodelta 1407 Vallgrundista. Silloin saariston pinta-ala oli vain neljännes nykyisestä. Itsenäisenä kunta Raippaluoto ehti olla sata vuotta.

Koivulahti




 

Siskoni oli kielenkääntämisen kurssilla, jossa menetelmänä oli saman tekstin kääntäminen suomesta ruotsista ja takaisin useita kertoja niin, että kääntäjä joka välissä vaihtui. Seurauksena oli, että viiden-kuuuden käännöksen jälkeen teksti alkoi etääntyä merkittävästi alkuperäisestä. Koivulahden nimen kanssa on käynyt ehkä vähän samalla lailla. Ruotsinkielinen kartantekijä on kysynyt paikan nimeä ja hänelle on kerrottu, että se on Kuivalahti. Ruotsalainen kirjoittaa suomen u:n o:ksi eli Koiffuolax (1440), josta paikan nimeksi vakiintui aikojen saatossa Koivulahti. Kyrönjoen suulle lahden rannalle alun perin perustettu kylä on maan kohoamisen myötä joutunut kauemmas merestä. Edelleen Koivulahti on alavaa. Korkein kohta on Koskön kylän itäpuolella sijaitseva Rävholstret 30 m meren pinnan yläpuolella. Ensimmäiset asukkaat ovat tulleet 1100-luvulla ja ovat olleet Satakunnasta muuttaneita suomenkielisiä. 1200-luvulla alue ruotsalaistui.

Kyrönjoki virtaa edelleen mutta laskee mereen vasta kauempana. Pellot ovat joenpenkkoja alempana. Kävelysilta on lumitöiden kannalta viisaasti ritilää. Minä en oikein pidä mistään ritiläalustasta, josta näkee kauas alas. Siksi kuva on otettu rannalta eikä keskeltä jokea. Juuri, kun sain kuvan Kyrönjoesta otetuksi ja palattua koppimopoon, tiellä meni ylileveä kuljetus. Onneksi olimme jo valmiiksi bussipysäkillä, sillä tuntui, että tuo ohi kuljetettu vekotin lähes hipaisi koppimopon kattoa. Noita kuvan pönttöjä meni ohi useampia.



tiistai 21. toukokuuta 2024

Muonio


 

Lapissa on koko paketti: upeat maisemat, porot, hyväkuntoiset hiljaiset tiet taajamien ulkopuolella ja taajamien välit ovat kohtuullisen pitkiä. Kun edessä ja takana näkyy muita tiellä liikkujia vähän aikaa parin kilometrin välein, tuntee olevansa koppimopoilemassa. Tähän aikaan vuodesta vielä matkattiin kauneimmasta keväästä talven päättymiseen. Laukaassa koivujen lehdet olivat juuri kauneimman hennon vihreitä, järvet olivat vapautuneet jääpeitteestä ja peltotyöt alullaan. Vähän ennen Iisalmea alkoi näkyä lumilaikkuja metsissä. Kajaanin jälkeen lunta oli myös maantien ojissa ja järvissä näkyi jäälauttoja. Immeljärvi ja Jerisjärvi olivat kokonaan jäässä. Rinteistä pulppusi kevätpuroja tulvivaan maantien ojaan ja Oinasjoki oli levittäytynyt metsiin ja pelloille. Reittiopas valisti, että Oinasjoen tulvat voivat vaikuttaa reittisuunnitelmiin. Onneksi tulvahuippua odotettiin vasta seuraavalle viikolle ja olimme jo etelään menossa, kun pohjoiseen luvattiin räntäsateita. Silti kesä tekee Lappiinkin tuloaa. Varmat pääskyshavainnot tein vasta Lapissa. Reissukaveri oli toki kommentoinut omista havainnoistaan jo aiemmin. Mutta hän voikin keskittyä katselemiseen kaiken aikaa.

Muonio täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Tapahtumia on järjestetty koko vuoden mitalle. Muonio Fästit juhlitaan 19.6. Niin houkuttelevaa kuin niihin osallistuminen olisikin ollut, reissun keskeyttäminen kuukaudeksi ei tuntunut houkutelevalta. Koko perheen juhlassa on pomppulinna perheen pienimmille, esiintyjät tarkentuvat vielä mutta ainakin Soiva Siili, Lappi Love ja Duo Soma sekä Fillaripianisti mainitaan mainoksessa. Syyskuussa järjestetään UMK eli uusien muoniolaisten kohtaaminen. Muoniossa tehdään parhaillaan osayleiskaavaa. Siinä luetellaan merkittävät luontokohteet ja rakennettu kulttuuriympäristö. Keinovuoman suoalueella on avosuon keskellä mesotrofinen avolähde, joka lisää luontokohteen arvoa. Muoniojärvi on valtakunnallisesti arvokas lintuvesien suojelukohde, joka on kasvistoltaan poikkeuksellisen edustava. Muonion kirkko ympäristöineen on entinen valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY1993). Uudessa RKY2009-luettelossa alue ei ole enää mukana, mutta Lapin alueella entisten RKY-alueiden on tulkittu olevan maakunnallisesti merkittäviä kulttuuriympäristöjä. Näin ollen Muonion kirkonkylän vanhalla osalla ja jokilaakson kulttuurimaisemalla on edelleen merkittäviä kulttuuriympäristön arvoja.

Valtuusto tekee päätöksiä yhtenäiskoulun auditoriossa. Kun ajoimme pihaan, kepsi ohjasi tielle, jonne vain huoltoajo oli sallittu. Piha-alueella oli nuoria pelailemassa, joten liikennerikkomusta ei viitsinyt oikopäätä tehdä. Sen sijaan menin kysymään auditorion sijaintia nuorilta. Heitä koppimoporeissu kiinnosti ja pesäpallopeliä ohjaava aikuinen antoi epävirallisen luvan pikaisesti käydä ottamassa kuvan. Kiitos hänelle. Oli kiva myös jutella iloisten nuorten kanssa.He todistivat oikeaksi Muonion tunnuslauseen: Onnellisia luonnostaan.

lauantai 4. toukokuuta 2024

Multia


 

Koska aamupala oli juuri syöty ei Kinnulassa viitsitty vielä pysähtyä. Olimme viime kesänä löytäneet Kivijärveltä kaupan ja kahvion yhdistelmän ja ajattelimme pysähtyä siinä. Epäonneksemme se oli lopetettu; pimeät ikkunat ja harja oven pönkkänä. No, Karstulaan ei ollut kovin pitkä matka. Reissukaveri muisti huoltamon, missä olemme käyneet monet kerrat, joka sekin oli lopetettu. Grilleissä ei yleensä ole munkkeja ja siksi ajoimme ohi. Emme löytäneet keskustasta kahviota ja jouduimme tyytymään eväisiin. Olimme jo varautuneet siihen, että seuraavat kahvit ja teet saamme vasta kotona. Ilahduimme todella, kun huomasimme Multian Pop Up Kahvilan olevan auki. Sieltä sai vanhojen huonekalujen keskellä kotona leivottuja leivonnaisia ja teetä ja kahvia. Samassa tilassa toimii kirpputori ja pihasta olisi saanut orvokkeja mukaan. Meidän parvekkeemme on kesällä niin kuuma, että siellä kuolevat kaikki kukat. Siksi sivuutimme tämän mahdollisuuden. Kahvilan pitäjä oli muuttanut hiljakkoin Multialle ja kehui paikkaa. Hän asui kahvion yläkerrassa ja asunnostaan hän saattoi ihailla kolmea vesistöä. Näkyvyyttä on Multiajärvelle, Sinervälle ja Härkölammelle. Vastaavia mahdollisuuksia ei ihan jokaisessa kuntakeskuksessa ole tarjolla.

Multia mainostaa olevansa ”Mustien metsien maa, keskellä Suomea”. Kunta tarvitsee uuden kunnanjohtajan, sillä nykyinen lopettaa tämän kuun aikana. Seuraajaa haetaan kuuden vuoden määräajaksi. Hakijalta toivotaan lakisääteisten kelpoisuusehtojen lisäksi elinkeinoelämän tuntemusta ja johtamis- ja verkostoitumistaitoja sekä vuorovaikutustaitoja, yhteistyökykyä ja aktiivista kehittämisotetta. Näitä pienet kunnat tarvitsevat todella kipeästi. Työllisyysalueita ollaan perustamassa ympäri Suomea ja myös Multialla valittiin sellaiseen edustajat. Jämsä toimii Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen vastuukuntana.

Nähtävyyksistä luonnon lisäksi kannattaa mainita Uitamonkosken myllymuseo ja kesäteatterin ystäville tiedoksi, että Sahralinnan näyttämö esittää näytelmää Ylikonstaapeli Sinkkonen ja hoivakodin kummitus. Kesällä on vuodesta 1998 asti vietetty kulttuuri- ja viihdetapahtumaa Multiaista satoa. Sen tilalle on tullut Multian Kesä, joka koostuu useista tapahtumista. Härkölammen ympäri kiertävän polun varrella on ympäristötaidenäyttely ja luvassa on ohjelmallista toripäivää ja konsertteja.


Kartanohotelli Saari


 

Muhoksesta Multialle matkatessa piti yöpyä parikin kertaa. Shoppailu jatkui arvioitua pidempään ja jostain väliltä piti saada yöpaikka. Kyyjärven tarjonta oli vain huikean kalliita huviloita tai leirintäalue, joka tähän aikaan vuodesta on vähän viileä paikka, jos on edes auki. Muistakaan lähikunnista alkuperäisen reitin varrelta ei majoitusta löytynyt. Onneksi silmiin sattui Kartanohotelli Saari ja siellä oli jopa vapaata. Kun ajoimme Susisaarentietä hotellin parkkipaikalle reissukaveri totesi, että kun hän voittaa lotossa hän ostaa koko paikan. Tien molemmilla puolilla oli sen näköistä seutua, että rannalta olisi voinut kalastaa haukia. Yritin vähän toppuutella, että voisihan hän varata huoneen vaikka muutamaksi kuukaudeksi, niin ei tarvitsisi ostaa koko paikkaa. Sisällä huoneessa ihanuus jatkui. Reissukaveri arvosti suihkun turvakahvoja, minä taas parveketta, jolta avautui kuvan näkymä Reisjärvelle. Tässä vaiheessa järvi oli vielä jäässä muttei tarvita kummoistakaan mielikuvitusta, kun voi kuvitella miltä maisema näyttää kesällä. Iltapalan söimmekin parvekkeella kuunnellen kuovien ääniä ja katsellen ohilentäviä vesilintuja.

Tilanne vain parani aamulla. Kerroimme henkilökunnalle reissuprojektistamme ja heillä oli yhteyksiä paikalliseen lehteen. Emme ehtineet kuin aamupalan puoliväliin, kun Kotiseutulehti Reisjärven journalisti saapui paikalle. Kaiken huipuksi lähtiessämme saimme sponsorointina litrakaupalla janojuomaa matkan varrelle. Kevään ensimmäinen pätkä ja heti sponsori ja julkisuutta. Ajelukausi alkaa todella lupaavasti.

perjantai 3. toukokuuta 2024

Muhos


 

Lumisateet ja yöpakkaset pitivät pientä taukoa ja siksi uskaltauduimme Vappuajelulle. Ajankohta oli oivallinen. Tosin reitti Konneveden, Keiteleen ja Kiuruveden kautta Muhokselle ei arkisinkaan ole niitä vilkkaimpia mutta Vapunpäivänä tiellä ei muita autoja näkynyt edes joka kilometrillä. Kevättulvat näkyivät peltojen ja metsien tulvajärvinä. Joet, purot ja tienvarren ojat olivat ääriään myöten täynnä. Jossain vaiheessa ne olivat tulvineet tielle saakka, koska näimme liikennemerkin, joka varoitti tiellä olevasta vedestä. Meidän onneksemme tulvahuippu oli jo ohitettu ja pääsimme kohdasta ihan kuivin renkain. Muuttolinnut ovat toinen kevään merkki. Listallemme tulivat kurki, joutsen, töyhtöhyyppä, kuovi, kyyhkynen (ei siis mikään pulu), lehtokurppa, kanahaukka ja paljon pikkulintuja, joita emme ehtineet tunnistamaan västäräkkiä lukuun ottamatta.

Muhoksen valtuusto kokoontuu milloin Peruskoulun ruokalassa, milloin Lukion Sirius-salissa mutta useimmiten Koivu ja tähti kulttuurikeskuksessa. Sieltä on siis kuva. Huhtikuun valtuuston kokouksen aluksi jaettiin tasavallan presidentin myöntämät kunniamerkit koulunkäynninohjaajalle, luokanopettajalle, kahdelle liikuntapaikkojen hoitajalle ja kirjastovirkailijalle. Luovutuksen jälkeen ansioituneille tarjottiin kahvit ja valtuuston kokousta jatkettiin tauon jälkeen. Kirkkosaari oli saanut uuden asemakaavan ja kokouksessa päätettiin tonttien luovutusehdoista ja hinnasta. Kunta määrää pohjahinnan ja sitä voi korottaa tarjouksessaan. Muina asioina käsiteltiin kadunrakennuksen määrärahoja ja Päivärinteen päiväkodin laajennusta sekä nimettiin edustaja Oulun seudun työllisyysalueen työllisyysjaostoon ja sen johtoryhmään.

Kulttuurikeskusta vastapäätä olevalla Tähtiareenalla oli ollut Vapputapahtuma. Sinne emme ehtineet. Kesäkuussa on Muhoksen musiikkipäivät. Saa nähdä osummeko seudulle niiden aikaan. Muhoksen esihistoriaa on tutkittu. Käteeni sattui Kööpenhaminassa ilmestyvän Acta Archaeologican eripainos, jossa Herva, Ikäheimo ja Hietala kertovat Muhoksen Palokankaan kaivauksen tuloksista. Niissä paljastui rautakautisia löytöjä.