maanantai 28. elokuuta 2023

Lohja


 

Saimme diesel-sponsorin ja siksi täytyy nyt koettaa käyttää polttoaine kustannustehokkaasti. Yritetään saada mahdollisimman paljon nykyisiä ja entisiä kuntia kierrettyä, kun on ilmaiset menovedet. Hyvinkäälle saakka onnistuttiin ajelemaan kohtalaisen hiljaisia teitä mutta Hyvinkäällä ei löydetty sopivia opasteita ja siksi päädyimme 25-tielle, joka oli lauantaipäivästä huolimatta kiusallisen vilkas. Huokaisimme helpotuksesta Lohjalla.

Lohja on vanhoja pitäjiä. Alkukuusta juhlittiin 700-vuotispäiviä. Presidentin tervehdys, juhlapuheita ja huipennuksena rantafestarit. Siellä esiintyivät Lohjan kaupunginorkesteri, paikallinen yhtye Safetybox ja Sanni. Ilman variaattoriremonttia olisimme ehkä ehtineet paikalle. Lohja tunnetaan omenakaupunkina. Sen juuret ovat 1530-luvulla, kun lohjalaiset kateellisina katselivat naapuripitäjän kartanolaisten innostusta omenapuista. Tottit omistivat myös Lohjalla kartanon ja sinne tuotiin omenapuita ja innostus levisi suurkartanoihin ja varakkaisiin rustholleihin ja sitä kautta pienempiin tiloihin ja jopa torppiin. Omenakarnevaalit ovat sitten syyskuun lopulla Lohjan museon ympäristössä. Lapsuuden kodissanikin oli yksi omenapuu. Se kyllä kukki joka kevät mutta teki vain yhden omenan yhtenä vuonna. Silloin veljeni pölytti kukkia voikukalla.

Lohjalla ollaan huolissaan nuorten hyvinvoinnista. Valtuustoaloitteessa ehdotettiin sähköpöytien hankkimista lukiolaisille jotta ennaltaehkäistään tukirankaperäisiä vaivoja. Asia luvattiin muistaa lukion sisätilojen saneerauksen ja uusien kalusteiden hankinnan yhteydessä. Myös nuoremmat pääsevät tekemään ehdotuksia. 5-6-luokkalaiset varttivaltuustolaiset olivat ehdottaneet sisävälitunteja sateisina aikoina. Päätöksessä todettiin, että suositaan ulkovälitunteja, huonolla säällä tästä voidaan poiketa ja sen lisäksi kouluilla voidaan päättää viikoittaisesta sisävälitunnista jolloin on jotain järjestettyä toimintaa esim. lautapelejä tai ohjattua toimintaa liikuntasalissa. Hyvä työasento ja riittävästi liikuntaa pitää myös mielen virkeänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti