sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

Lemi


 

Koppimopon nopeus oli hyytynyt vähitellen. Enää edes loivassa alamäessä todellinen nopeus ei ollut 45. Kun vein ajokin öljynvaihtoon, mainitsin myös vauhdin hiipumisesta. Selityskin löytyi aika nopeasti. Variaattorin takaliukupalat olivat jääneet jonnekin matkan varrelle ja seurauksena oli variaattorin rikkoutuminen. Lemiin mennään vain sunnuntaina, koska reitti koostuu pelkästään isoista teistä. Niiden kiertäminen olisi turhan työlästä. Siispä odotettiin uuden variaattorin saapumista jostain päin maailmaa ja sitä seuraavaa sunnuntaita. Aika on onneksi siitä luotettava, että se kuluu.

Lemistä ennen matkaa en tiennyt muuta kuin Lemin särän, jonka tiesin ruuaksi. Sitä, että se tehdään lampaasta en aiemmin tiennyt enkä sitä, että se on ainoana ruokana valittu yhdeksi seitsemästä matkailuihmeestä. Jos olisi ajettu hitaasti liikkuvalla koppimopolla, olisimme olleen Lemissä juuri, kun Lemin särän tarjoilu olisi alkanut. Edellyttäen tietysti, ettei variaattori olisi hajonnut lopullisesti ja jättänyt meitä tien päälle jonnekin välimaastoon. Nyt, kun variaattori on uusittu, nopeus oli se sallittu 45 km/tunnissa ja olisimme joutuneet odottamaan aika tovin ennen tarjoilun alkua. Emme siis tiedä, miltä oikeaoppinen Lemin särä maistuu.

Leminkin valtuusto kokoontuu koulukeskuksessa. Hieno rakennus ja pääsimme mopoparkkiin ottamaan kuvan. Lemillä oli musiikkijuhlat samana viikonloppuna. Siellä oli mahdollisuus kuunnella lastenkonsertissa miniooppera Taikahuilu ja kesätorin yhteyteen oli järjestetty laululavakarkelot, jonne oli kaikilla vapaa pääsy. Juhlavuoden avajaiskonsertti oli torstaina ja musiikkijuhlat päättyivät sunnuntaina tähtisumua – Stardust -konserttiin. Olisi ollut ihan kiva jäädä kuuntelemaan mutta, kun piti päästä kotiin samana iltana, niin jätettiin väliin. Luontokohteitakin Lemillä riittää. Lemin Itsenäisyyden polulle on koottu 56 paikallista nähtävyyttä. Sen kiersi reilut 30 ihmistä silloin, kun Suomi täytti 80 vuotta. Kohteiden joukossa on pallo- eli imubetonikorsu, jollaista en ollut ennen nähnyt edes kuvassa. Lisäksi listalla on muistomerkkejä, kivikautisia kalliomaalauksia ja jääkauden jättämiä jälkiä. Niistä voi valita mieleisensä valikoiman. Netistä löytyvät ohjeet kohteille pääsemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti