keskiviikko 5. heinäkuuta 2023

Lapua

 


 Lapua tunnetaan Nuijasodasta, Lapuanliikkeestä ja Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä. Jos haluaa tietää jotain lisää, voi lukea Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Erkki Lehtisen kirjoittaman historian. Olen kuunnellut hänen luentojaan ja hän on opettanut myös vanhojen käsialojen lukemista. Samalla kurssilla oli myös sukututkimuksia työkseen tekevä henkilö, joka luki rivikaupalla tekstiä niin nopeasti, etten pysynyt perässä. Apulaisprofessori Lehtinen kysyi, kuka tippui kärryiltä. Siihen aikaan vielä suhteellisen rehellisenä, nostin käteni, jolloin hän opasti: ”Rehellisyys on kaunis hyve muttei sitä tarvitse joka paikassa näyttää.” Olen ottanut ohjeesta opikseni. Tilanne oli hyvin kuvaava apulaisprofessori Lehtisen kuivalle huumorille, jota hän viljeli hyvin hillitysti. Itseäänkin hän tituleerasi yliopiston apulaiseksi.

Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa olemme käyneet jo aiemmin. Siellä on elokuvateatteri, kulttuurihistoriallinen museo, taidemuseo, teatteri, taidegalleria ja valokuvanäyttely sekä tietysti museokauppa. Museossa voi tutustua Lapuan Patruunatehtaan historiaan ja Lapuanliikkeen sekä sen lakkauttamisen jälkeen perustetun Isänmaallisen Kansanliikkeen vaiheisiin. Lisäksi siellä on Lapualla toimineen Pyhälahden Valokuvaamon kokoelmat ja esineistö. Rakennukset ovat toimineen vuonna 1923 perustetun Valtion patruunatehtaan tiloina vuoteen 1976, jolloin tehtaalla sattui räjähdys. Siinä kuoli 40 tehtaan työntekijää. Osa kuolleista oli aviopareja, joilla oli pieniä lapsia. Onnettomuuden jälkeen toimintaa alettiin siirtää työturvallisempiin tiloihin kauemmas Lapuan keskustasta ja alueen käyttötarkoitus muuttui. Kulttuurikeskuksella on myös taiteilijaresidenssiohjelma. Netistä löytyy sitä esittelevä video. Alueeseen ja näyttelyihin tutustuessa tulee tietysti nälkä. Onneksi paikalla on ravintoloita.

Lapuan viime vuosi jäi ylijäämäiseksi kuten edellinenkin. Kunta osaa siis hoitaa raha-asiansa. Mottona onkin ”Kun voi valita kaiken”. Kunnan strategia rakentuu digitaalisuuden, yhteisöllisyyden ja kestävän kehityksen ympärille. Rekrytointisivuilla on video, jossa rehtori hakee opettajia ja muuta henkilökuntaa koululle. Viihtyisän näköisiä tilojakin näytetään. Kunnan sivuilta pääsee myös tekemään lapualaisen horoskoopin. Testasin. Minä olen intuitiivinen räpylä. Tämä ei vielä saa minua katsomaa pesäpallo-ottelua vaikkei minulla olekaan traumaattisia muistoja joukkueiden valintatilanteista. En tainnut koskaan jäädä ihan viimeiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti