keskiviikko 5. heinäkuuta 2023

Säkkijärvi


 

Olimme toki huomanneet Vahvialan suuntaan ajaessamme, että siellä oli kylttejä kiertotiestä. Kun eivät sattuneet meidän kohdallemme, niin mitä väliä. Pitäisi aina ajatella myös muita ja miettiä heidän tilanteensa kautta voisiko sama tulla eteen itselle. Kyllä voi. Laitoimme kepsiin Säkkijärven entisen kylän Väkevälän ja ajelimme tyytyväisinä tietä 387 Ylämaata kohti. Hyypiälässä oli odottamassa siltatyömaa. Olisi pitänyt valita aikaisempi kiertotie. Nyt kurvasimme lupaavan näköiselle tielle emmekä aavistaneet, että muutaman kilometrin kuluttua päällyste päättyi ja jatkossa oli nimismiehen kiharaa tiellä poikittain ja rankkasateen uurtamia puroja pitkittäin. Tämän kesän kiintiö sorateitä on nyt ajettu. Kun lisäksi Väkevälässäkin oli odotettavissa siltatyömaa, tyydyin ottamaan kuvan ohjekyltistä ja käännyin ennen soratietä takaisin.

Säkkijärvi on kuuluisa polkastaan. Säkkijärven polkka on vanha kansansävelmä, josta tuli suosittua harmonikansoittajien ohjelmistoa. Lisää kuuluisuutta saatiin polkalla jatkosodan aikaan, kun neuvostoliiton joukot perääntyessään Viipurista asensivat sinne radiomiinoja. Säkkijärven polkan Vesterisen levyttämää versiota soitettiin yhtäjaksoisesti kolme vuorokautta ja onnistuttiin sekoittamaan laukaisutaajuus käyttökelvottomaksi.

Säkkijärven alue jäi Pähkinäsaaren rauhassa 1323 Ruotsin puolelle. Se oli suuri emäpitäjä, josta myöhemmin irrotettiin alueita mm. Vahvialaan ja Ylämaahan. Kun 90% alueesta menetetiin Neuvostoliitolle, oli aiheellista lakkauttaa kunta ja liittää sen Suomen puolelle jääneet alueet naapurikuntiin. Entiset säkkijärveläiset ovat perustaneet Säkkijärvi-säätiön, joka julkaisee Säkkijärvi-lehteä ja järjestää Säkkijärvi-juhlat ja kotiseutumatkoja entisen Säkkijärven alueelle. Tämän vuoden matka suuntautuu kuitenkin Ilomantsiin sattuneesta syystä. Säätiön sivuilta löytyy kuvia entisen Säkkijärven alueelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti