maanantai 3. heinäkuuta 2023

Lappeenranta


 

Lappeenranta on vanhoja kaupunkeja. Se perustettiin Saimaan niemeen 1649. Kaupunkia alettiin linnoittaa 1720-luvulla isonvihan jälkeen. Siitä ei ollut apua sillä Lappeenranta siirtyi Venäjän alaisuuteen 1743. Vanhan Suomen palautus siirsi Lappeenrannan takaisin Suomelle ja siitä tuli 1800-luvun lopulla venäläisten suosima kylpylä- ja huvilakaupunki. Jo aikaisemmin Saimaan kanava ja rautatien tulo 1885 vilkastuttivat kaupunkia ja toivat sen läheisyyteen teollisuutta.

Lappeenrantaan on liitetty vaikka kuinka monta kuntaa. Joissakin niistä piipahdettiin jo Imatran reissulla. Kuntaliitosten syynä on osittain ollut sotien jälkeinen rajanveto, joka jätti Suomen puolelle vain pienen alueen kunnasta, osittain pakkoliitokset myöhempinä vuosina. Siksi kunnan sivuja oli mielenkiintoista lukea sillä silmällä, miten nämä kaupunginosat tulevat esille siellä. Hakutoiminnolla löytyvät muut paitsi Vahviala. Säkkijärvestäkin maininta löytyy vain kotiseutu- ja sanomalehtiarkistosta. Muista liitetyistä kunnista löytyvät tiedot kunnan palveluista, lähinnä koulusta ja liikuntapaikoista.

Kaupungintalon kuva on otettu parkkihallista sisäänkäynnille päin. Kaupungintaloa olisi voinut kuvata sisäpihalta, missä oli taideteoksia ja kivettyä oleskelupihaa. En viitsinyt ajaa kotteroa sinne ja kadun puolelta ei tullut yhtään sen selkeämpää kuvaa. Sunnuntaiaamun liikenne oli kyllä hiljaista mutta kadun ja talon väliset puut peittivät liikaa rakennuksista. Tässä näkyy sentään ovi ja kyltti, ei vaakunaa. Aluksi kepsi käski meidän ajaa kiellettyyn ajosuuntaan ja pari kertaa harhailtuamme löysimme vihdoin kellariin. Jostain syystä sähköiset laitteeni vierastavat Lappeenrantaa. Olen yrittänyt saada selvää Kulttuurin unelmavuodesta 2024, jota lappeenrantalaiset suunnittelevat, mutta kaupungin sivut häviävät aina, kun klikkaan linkkiä. Sama tapahtuu myös muista linkeistä. Syynä voi olla tabletin ikä. Ei se pyöritä enää montaa muutakaan sivustoa.

Lappeenrannassa olen käynyt luennointireissuilla ja kerran juhannusreissulla lapseni kanssa. Hän oli silloin aika pieni ja tavoitteenamme oli löytää hotelli, jossa olisi ollut uima-allas. Sellainen löytyi lapsen iloksi. Lisäksi kävimme risteilyllä ja herkuttelimme sataman antimilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti