maanantai 15. heinäkuuta 2024

Paimio


 

Paimiosta on löytynyt useita rautakautisia kalmistoja ja asuinpaikkoja. Jotkut rautakautiset kalmistot on perustettu kivikautisille asuinpaikoille. Niistä on löytynyt päällekkäisiä kulttuurikerroksia ja asutus on jatkunut historialliselle ajalle saakka. Maanviljelyksestä kertovia merkkejä on kivikauden lopulta. Paimiosta löytyneessä varhaiskampakeraamisessa idolissa näkyy selkäpuolella ristiin menevät olkaimet, jotka edessä ulottuvat vyöhön, joka on kiristänyt vaatteen poimuille. Koska kankaat eivät säily Suomen maaperässä, nämä ovat lähes ainoat viitteet siitä, miten kivikauden ihminen pukeutui. Uudempaa kulttuuria on vuonna 1933 valmistunut Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola. Se ei enää ole sairaalakäytössä vaan matkailukohde, jossa on taiteilijaresidenssi. Kesäaikaan pääsee opastetuille kierroksille, voi vaellella metsäpolulla, pysähtyä Lemmenlammella ja siellä on myös mahdollisuus yöpymiseen.

Paimio täyttää 700 vuotta ensi vuonna. Tapahtumia on ympäri vuoden ja merkkivuotta juhlistamaan pystytetään muistomerkki, jota on tarkoitus jatkossa käyttää Paimion tunnusmerkkinä. Se sijoitetaan osaksi arkiympäristöä, jolloin se voisi toimia myös yhteisön kokoontumispaikkana. Tarkoituksena on, että yhteisö olisi mukana suunnittelussa, toteutuksessa ja lopputuloksessa. Mielenkiintoista seurata prosessia. Valtuusto varasi kustannuksiin 30 000€. Tämän vuoden talousarvio oli jo hyväksyttäessä alijäämäinen ja verotuloja on karttunut alkuvuodesta vähemmän kuin on ennakoitu, mikä asettaa kunnalle sopeutuspaineita. Viime vuosi oli onneksi ylijäämäinen.

Nummella on yllättävä Kasvihuoneilmiö. Jos minulla olisi rahaa, tilaa ja peräkärry, sieltä olisi lähtenyt todella paljon tavaraa. Kun asiat ovat niin kuin ovat, niin mukaan lähti vain herkullinen jättivohveli vadelmahillon ja kermavaahdon kera. Matkan varrella näimme enemmän kukkivaa puna-apilaa kuin koskaan ja perunakin alkaa kukkia. Reissukaveri näki riista-aidan takana hirven ja kauriin. Sunnuntaiaamun hiljaisen liikenteen ja hienoisen tihkusateen vuoksi valitsimme ison tien. Vaikka liikenne oli tien kokoon nähden hiljainen, se esti sivuille katselun. Säätiedotuksessa luvattiin, että matalapaine on hidasliikkeinen. Ihan samanlainen kuin meidän koppimopo. Siksi saimme ajaa sateessa koko päivän. 

Olemme saaneet pari dieselsponsoria. Toinen on entinen työnantajani ja toinen entinen työkaverini. Heidän  dieseleillään olemme ajaneet Orimattilasta asti ja pääsemme vielä aika lähelle Paltamoa. Kiitokset tuesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti