keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

Orivesi


 

Hetken pohdimme mahdollisuutta mennä sukuloimaan Orivedellä. Olimme siellä kuitenkin alkuiltapäivästä, joten nuoret ihmiset ovat töissä. Reissukaveria ahdisti olla niin kapeassa rakosessa, mihin jouduimme paikoittamaan koppimopon kuvan ottamista varten, ettemme jääneet ihailemaan paikkakuntaa ja odottamaan työpäivien päättymistä. Kuvaakin jouduin rajaamaan, ettei naapuriauton rekisterinumero tulisi kuvaan. Hän ei ehkä olisi arvostanut pääsyä blogiini. Matkan varrella nähtiin kaksi kaurista ja peuravaaratiellä peura, joka yritti tulla tielle mutta huomattuaan meidät, teki muutaman omituisen loikan ja palasi metsän siimekseen.

Oriveden kaupunginvaltuusto sitoutui kesäkuun kokouksessaan elinvoimalupaukseen, hyväksyi 9-tien ja sen rinnakkaistien asemakaavat ja tilinpäätökset vuodelta 2023. Rovastinkankaan yhteiskoulun ja lukion kiinteistössä on havaittu peruskorjauksen ja/tai uudisrakentamisen tarve. Asiaa valmistelemaan valittiin työryhmä, joka esitti eri vaihtoehtoja. Sekä kaupunginhallituksessa että valtuustossa äänestettiin ehdotuksista. Lähinnä keskusteltiin laajennusosan koosta. Haitari oli 343-920 neliömetriä. Suunnittelua jatketaan 750 neliön pohjalta. Lisäksi hyväksyttiin maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostamista koskeva sopimus. Alueella on 2080 toimivaa aktiivimaatilaa, joille maksettavia erilaisia maatalouden tukia ja korvauksia maksetaan noin 60 miljoonaa. Yhteistoiminta-alue kattaa 17 kuntaa, joista palvelun järjestää Lempäälän kunta. Toisaalta tuntuu järkevältä koota toimintaa isompaan yksikköön sen sijaan, että jossain asiaa hoidettaisiin sivutoimisesti. Toisaalta palvelu siirtyy kauemmas. Mänttä-Vilppulasta Lempäälään on matkaa.

Ori-alkuiset paikat on nyt sitten käyty. Tutkin kartan hakemistoa ja totesin, ettei tamma-alkuisia paikkoja ole lainkaan. Varsa-alkuisia sentään on. Tämä herätti kiinnostuksen muihin tuotantoeläimiin. Lehmä- ja lehmialkuisia on lähes yhtä paljon kuin härkäalkuisia ja enemmän kuin vasikka-alkuisia. Lammas, oinas, uuhi, pässi, vuohi, sika, karju, kana, kukko ja poro ovat edustettuina paikannimissä. Mielenkiintoista, että tamma puuttuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti