tiistai 2. heinäkuuta 2024

Orimattila


 

Vietettiin kesälomaa reissaamisesta. Sain kaverin kanoottiin Päijänteelle. Aurinkoisia päiviä ja vilvoittava tuuli, joka toisinaan oli myötäinen, herkulliset eväät tauoille ja kehotus hankkia ensi talven aikana paremmat käsivoimat. Melaa pitäisi kuulemma vetää eikä vain uittaa vedessä. Ilmeisesti pitää vanhoilla päivillä suostua aloittamaan kuntosalitreeni. Reissu jatkui kohti Orimattilaa. Kuhmoisten ja Lahden kauttakin olisi voinut ajaa sunnuntaina mutta valitsimme maisemareitin Luhangan kautta. Asfaltointitöitä on näkynyt pitkin Suomea ja elättelimme toivetta, että tällekin reitille olisi löytynyt rahaa. Ei löytynyt. 55 kilometriä päällystevaurioita ei enää harmittanut, kun torikahvilassa saimme eteemme muurinpohjaletut hillon ja kermavaahdon kera. Mesiangervo, pietaryrtti ja horsma alkavat olla täydessä kukassa. Horsman väri on upea ja isoina peltoina ne ovat näyttävän näköisiä vaikka rentun ruusuja ovatkin.

Orimattilasta on saatu talteen upean kampakeraamisen ruukun sirpaleita niin paljon, että itse ruukku on saatu koottua lähes kokonaan. Siihen on ehkä kerätty vesipähkinää. Sitä kasvoi kivikaudella täälläkin. Nykyisin sen levinneisyys ei ulotu Liettuaa pohjoisemmaksi. Jos ilmaston lämpenemistä ei saada pysäytetyksi, seuraavat sukupolvet voivat kerätä sitä taas.

Orimattilan kesässä voi osallistua eläimelliseen taidetyöpajaan, nyplätä yhdessä tai mennä Tönnön museosillan siltajuhliin. Juhlilla on odotettavissa puheita, yhteislaulua, hevosenkengän heittoa ja tietysti kesäisiä herkkuja; makkaraa ja muurinpohjalettuja. Myös Tönnön mylly on avoinna yleisölle. Virallisiakin asioita on kesäkuussa käsitelty. Näihin kuuluvat tähän aikaan vuodesta viime vuoden tilinpäätös, joka kääntyi alijäämäiseksi vaikka talousarvio tehtiin ylijäämäisenä. Avoimen varhaiskasvatuksen Kimpan toimintaa uhkasi loppuminen. Tilanne saatiin korjattua kattamalla seuraavan toimintavuoden kulut Aarno Laurilan perinnöllä. Myös Munukan kuolinpesän varojen käytöstä päätettiin vuosille 2025-2026. Ne ohjataan ikääntyneiden liikunnan, hyvinvointia edistävän ja kotona-asumista tukevan toiminnan ohjaukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti