tiistai 9. heinäkuuta 2024

Oulu

Kaupungintalo on ollut remontissa pitkään ja valtuusto on siksi kokoontunut Oulun Lyseon Lukion juhlasalissa. Sen julkisivu on Kajaaninkadulle ja siinä on pysähtymiskieltomerkki ja vilkas liikenne. Harkittu liikennerikkomus ei siten ollut mahdollinen. Onneksi pääsin sisäpihalle sujuvasti. Valtuusto siirtyy kaupungintalolle syksyllä, kun remontti valmistuu. Siksi toinen kuva on kaupungintalosta, jota vielä ympäröivät esteet. Syksyllä sinne pääsee tutustumaan paremmin. Todennäköisesti käyn näyttelyissä. Vaikka kaupungintalo olisi ollut jo valmis, kuvakulma olisi todennäköisesti ollut sama, koska niiden pikku patsaiden rivistön puoli on varattu julkiselle liikenteelle eikä oikealla olevien puidenkaan eteen ole helppo koppimopolla ajaa eikä ainakaan luvallista.


 

Oulu on tuttu kaupunki. Siellä on ihanat kevyen liikenteen väylät, joita pitkin voi kulkea kymmeniä kilometrejä ja liikenteen melu kuuluu vain jostain kaukaa. Sosiologipäivät ovat olleet Oulussa ja olen saanut opastetun kierroksen Ainolan museoon silloin, kun Ainola vielä oli museokäytössä. Hupisaaren tulva on koettu, kun voimalaitoksesta ohijuoksutettiin vettä. Pateniemen sahamuseoon olen saanut myös henkilökohtaisen opastuksen. Siihen voi tutustua heinäkuun ajan tänäkin vuonna. Opastetuille kierroksille pääsee ympäri vuoden. Ravintolatarjontaan on tutustuttu monipuolisesti ja elokuvissakin olen Oulussa käynyt. Oulusta on sanottu, että se rakensi kirjaston mereen, syväsataman maalle ja yliopiston suolle. Olen tutustunut yliopiston rakennuksiin melko laajasti. Silti eksyn siellä jatkuvasti. Kerran olen päässyt erääseen tilaisuuteen jopa kutsuvieraana. Linnanmaan kampuksen päärakennushan ei ole yhtä upea kuin Jyväskylän yliopiston päärakennus mutta vessat ovat huomattavasti tilavampia. Oulun yliopistossa voi opiskella arkeologiaa, joten kaivauksia tehdään lähialueilla runsaasti. 1980-luvun inventoinneissa paikannettiin Oulussa ja Oulunsalossa lukuisia kohteita, joiden joukossa oli röykkiöitä, pyyntikuoppia ja kivirakennelmia. Seutu on ollut otollista asutukselle ja jo ennen kaupungiksi tuloa se oli merkittävä kauppapaikka. Oulusta on kotoisin merkittäviä vaikuttajia niin politiikan, taiteen, tieteen kuin urheilunkin saralta.

Kesäkuun valtuuston kokouksessa kuultiin sivistys- ja kulttuurijohtajan vastaus nuorisorikollisuuden ja jengiytymisen ennaltaehkäisyn hankkeista ja resurssoinnista. Keinot eivät ihan vielä pure, koska viikko kokouksen jälkeen Valkeassa puukotettiin taas. Hyvät, viihtyisät sisätilat antavat toki mahdollisuuden monenlaiseen toimintaan. Itse istuin siellä odottamassa bussin lähtöä ja viereisessä pöydässä äiti rauhoitteli alakouluikäistä lasta, ”pihalla olevat poliisit ja sisällä olevat vartijat ovat turvaamassa eikä mitään vaaraa ole”. Isona asiana käsiteltiin ensi vuoden talousarvion suunnitteluohjeita. Sen luvut tarkentuvat vielä syksyyn mennessä. Ennakoidaan, että toimintamenot kasvavat enemmän kuin verotulot. Sopeutustarve on 25 miljoonaa. Hallintokuntien raamiin on huomioitu korotukset vain palkankorotuksiin ja vuokrien korotuksiin. Muut hinnankorotukset tulee kattaa maksuja ja taksoja korottamalla. Veroprosenttia ei aiota tämänvuotisesta kasvattaa. Hallintokuntien esitykset tulee saada valmiiksi elokuun lopulle jotta kaupunginhallitus voi koostaa talousarvion syksyn valtuuston käsittelyyn. Valtuustoaloitteissa muistettiin ikäihmisiä, vieraslajien torjuntaa, Rotuaarin kehittämistä ja Nallikariin haluttiin Merellinen keskus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti