keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Kiikala


 

Kiikalan historia ulottuu kauas. Se on ollut jo 1200 luvulla osa Uskelan kirkkopitäjää ja kuntanakin vuodesta 1869 eli kunnallisen itsehallinnon alkuvaiheista saakka. Johanneslundin lasitehdas perustettiin 1813 ja se on nykyisin merkittävä kulttuuriympäristö. Tehdas perustettiin takamaalle, missä oli sopivaa kvartsihiekkaa ja tietysti metsää sillä lasitehdas kulutti paljon puuta. Lasitehtaan kohtalo noudatteli Suomen teollisuuden tavallista kulkua. Konkurssien vuoksi tehdas vaihtoi omistajaa useampaankin kertaan. Tehtaan ympärille muodostui yhdyskunta ja tehtaalla oli oma kansakoulu ja kauppa. Tehtaan työläisten asunnot ovat nykyisin kesäasuntoina.

Säätiedotuksissa on luvattu etelään tulvia. Tulvajärviä, paisuneita jokia ja kuvan kaltaisia alavia veden valtaamia pellon kohtia näkyi todella paljon. Vesilintuja kiitettäviä määriä sekä ilmassa että vedessä. Kurkia näkyi eteläisintä Suomea myöten pelloilla pääasiassa pareittain eli ne ovat etsimässä pesäpaikkaa. Kurki samoin kuin joutsen solmii elinikäisen parisuhteen.

Tällä reissupätkällä on todella ollut paljon entisiä kuntia. Se kertoo siitä, miten helposti tiheämmin asutuille alueille kuntia syntyi siihen aikaan, kun kuljettiin pääasiassa kävellen tai hevosella eivätkä kunnan palvelutkaan olleet kovin laajoja. Lapista entisiä kuntia löytyy Väylän varrelta ja kaupunkiin liitetystä maalaiskunnasta. Kunnat ovat niin suuria, ettei niitä ole edes järkevää liittää vielä suuremmiksi, ainakaan vielä. Mitä saanee aikaan hyvinvointialueiden toiminta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti