tiistai 26. huhtikuuta 2022

Kemiönsaari


 

Kemiönsaari on valinnut tunnuslauseekseen “Merellistä elinvoimaa”. Ihan katteeton lause ei ole, koska kuntaan on viime vuosina perustettu enemmän yrityksiä kuin mitä siellä on lopetettu. 2019-2021 toteutettiin Saaristo-ohjelma. Sen lähtökohtana ovat ne 23 saarta, joissa asutaan ympäri vuoden ja joihin ei ole kiinteää tieyhteyttä. Koulujen saavutettavuus oli ohjelmassa nostettu tärkeimmäksi. Seuraavina olivat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä riittävät lautta- ja yhteysalusyhteydet. Koronalla oli positiivinen vaikutus myös Kemiönsaaren kunnan talouteen. Yhtäältä valtion tuki toi rahaa, toisaalta palveluiden supistaminen koronasulkujen vuoksi vähensi menoja ja matkailun lisääntyminen alueella, kun ulkomaille ei päässyt, kasvatti yritysten tulovirtaa ja sitä kautta verotuloja. Tämän vuoden talousarvion tekeminen onkin sitten ollut hankalampaa, kun yhteiskunta jälleen avautuu ja pitäisi varautua jotenkin myös vuoteen 2023, jolloin kunnat eivät enää vastaa sotesta.

Kunnan kehittämiseen on kutsuttu kaikki kuntalaiset. He voivat esittää ideoitaan lomakkeella. Erikseen kysellään toiveita kunnan kulttuuripalveluista. Nuorisoparlamentilla on edustaja kunnan kaikissa lautakunnissa joten nuoret voivat vaikuttaa asioiden valmisteluun. Peruskoululaisia yritetään aktivoida harrastuksiin. Tämän lukuvuoden aikana on toiminut 32 erilaista kerhoa parkourista kokkikerhoon ja luovaan toimintaan. Villa Landessa järjestetään konsertteja, elokuvanäytöksiä ja gaalailtoja. Kunnassa myönnetään Axel-palkintoja eri kategorioissa. Nimi palkinnolle tulee Axel Oxenstiernasta, joka sai Kemiönsaaren läänityksenä itselleen 1600-luvulla. Läänitys tarkoitti sitä, että Oxenstierna sai kerätä alueen valtiolle tulevat verot itselleen. Tuohon aikaan verot maksettiin luonnontuotteina eikä ollut mitään mieltä lähteä niitä kuljettamaan pääkaupunkiin vaan ne käytettiin tai myytiin edelleen alueella. Läänitys oli siis tietyllä tavalla palkka tai palkkio tärkeille ihmisille.

Matkailijalle seutu on varsinainen aarreaitta. Kunta koostuu noin 3000 saaresta ja niiden lisäksi on nelisentuhatta luotoa joten luontoa riittää. Eniten tietysti kiinnostaisi matka Bengtskärille mutta niitä tehdään vasta lähempänä kesää. Ehkä joskus toiste. Sitten Äänekosken jälkeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti