torstai 23. syyskuuta 2021

Kauniainen

 Edellisen kerran, kun kävimme Espoossa, ajoimme kohtuullisen isoja teitä. Nyt Kauniaisiin mennessämme ajoimme ohi Velskolan Pitkäjärven ja Bodomjärven. En olisi uskonut, että niin kapeaa, mäkistä ja mutkaista tietä voisi löytyä Espoosta. Huikea kokemus. En tosin paluumatkan lisäksi tule koskaan ikinä milloinkaan toistamaan tapahtunutta. Muutenkin kiva syksyinen reissupätkä. Lehtipuut ovat alkaneet paljastaa oikeaa väriään ja samalla seudulla, missä Karkkilan pätkällä näimme kauriita oli niitä nytkin ja vieläpä enemmän, suorastaan pieniä laumoja. Lammin ja Turengin välinen tie on oikea koppimopotie: hyvä asfaltti, kapea, mutkainen ja vähän liikennettä. Etelässä muut tiellä liikkujat käyttäytyivät lisäksi hyvin sivistyneesti. Vasta, kun ylitimme Jyväskylän rajan, saimme ensimmäisen keskisormen esittelyn. Vähän hävettää mutta ei tässä iässä viitsi lähteä enää muuttamaan.

Kauniainen on onnistunut pitämään kunnallisveroäyrinsä Suomen alhaisimpana. Kaupungilla on komea kaupungintalo. Ilmeisesti koronan vuoksi valtuusto kokoontuu kuvan koulukeskuksessa, koska sieltä voi lähettää tapahtumat suorana verkkoon. Kokoukseen ei pääse yleisöä. Yritin kysyä parkkipaikalla olevilta missä päin koulukeskusta valtuusto kokoontuu, että olisin saanut kotteron sopivalle hollille. Perhe, joka oli lähdössä ulkoilemaan, kertoi, että he ovat Helsingistä, eivätkä tiedä. Siksi kuvassa on paljon rakennuksia. Koppimopo ei ole ihan laillisella paikalla, joten emme jatkaneet kyselyä eikä siihen aikaan voinut soittaakaan enää kuntaan ja kysyä. Häivyimme vähin äänin. Niin vähin kuin koppimopolla on mahdollista.

Kauniaisissa on siis todistetusti houkuttelevat ulkoilumaastot, kun sinne tullaan Helsingistä asti. Suunnitelmat hiihtokeskuksen rakentamisesta Kasavuoreen eivät toteutuneet ja nyt se on luonnonsuojelualue. Kauniainen on pinta-alaltaan Suomen pienin kunta. Jos se olisi jossain pohjoisempana, sen olisi voinut ajella ristiin rastiin rajalta toiselle. Etelän liikenteen seassa emme kuitenkaan sitä tehneet. Kauniaisten historia alkaa huvilayhdyskuntana ja AB Grankullan toiminnan tuloksena. 1900-luvun alussa yhtiöt tekivät paitsi voittoa myös rakennuttivat teitä, perustivat kouluja ja huolehtivat poliisitoimesta. Kauniainen sai taajaväkisen yhdyskunnan oikeudet 1915 ja siitä tuli kauppala 1920 ja kaupunki 1972. Kauniaisten taaja-aste on 100%.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti