lauantai 11. syyskuuta 2021

Karstula


 

Pysähdyimme paikallisella Teboililla ja ihailimme yrittäjäpariskunnan voittamia autourheilupalkintoja. Seinällä oli myös kuva presidenttiparista, joka oli käynyt samassa paikassa kahvilla. Keskustelun kuluessa kerroimme omasta koppimoporeissustamme ja yrittäjän mielestä paikallislehteen voisi vinkata uutisaiheen. Kun kaarsimme kunnantalon parkkipaikalle, siellä oli toimittaja odottamassa. Mielenkiinnolla odotamme lehtijuttua. Viispiikkinen ilmestyy keskiviikkoisin ja oli ehtinyt juuri ilmestyä, kun kävimme paikalla.

Karstula mainostaa itseään kokoaan suurempana ja mainettaan parempana. Neuvoteltu ja toteutumatta jäänyt kuntaliitos olisi kasvattanut kuntaa ja ollut minun mieleeni. Olisin säästynyt ainakin kahdelta kuntakäynniltä vaikka kunnan nimi olisikin muuttunut. K:lla alkavia kuntia kun on niin paljon, että tuntuu, ettei reissu etene ollenkaan. Karstulassa riittää nähtävää: automuseo, pitäjänmuseo ja kulttuurikävelyreittejä. Kuuluisin karstulalainen lienee Nätti-Jussi. Hän kävi Karstulassa syntymässä vaikka suurimman ajan elämästään työskenteli pohjoisen metsätyömailla. Nätti-Jussi oli ilmiömäinen tarinankertoja. Rovaniemelle on pystytetty muistomerkki ja Karstulassa on hänen nimeään kantava ravintola. Nätti-Jussista on tehty lauluja ja hänen tarinoitaan on julkaistu useammassa kirjassa.

Liikennemerkit varoittivat metsäpeurasta. En muista nähneeni tällaista liikennemerkkiä aiemmin. Vielä isompi tapaus oli, että pellolla näimme metsäpeuran, joka päätti sitten ylittää tien meidän takaamme. Vastaantuleva auto joutui hiljentämään vauhtia. Näin pitkään piti elää, että näki metsäpeuran ensimmäisen kerran livenä. Ei ollenkaan turha reissu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti