Olemme edellisen kerran käyneet Kaskisissa 1980-luvulla, kun vielä oli toiminnassa Kaskinen – Gävle laivayhteys. Alkuperäisen suunnitelman mukaan täällä oli tarkoitus yöpyä. Soittelimme lähes kaikkiin Visit Kaskinen sivuston paikkoihin. Pari oli täynnä, pariin ei saanut yhteyttä, pari oli tältä kesältä jo lopettanut toiminnan ja yksi oli koronan vuoksi jättänyt koko kesän väliin. Siitä oli kuulemma maininta sivustolla, joka oli jäänyt huomaamatta, kun etsin vain yhteystietoja. Ei siis auttanut muu kuin käydä paikkakunnalla vain pikaisesti.
Kaskinen on puutalokaupunki ja Suomen pienin kaupunki. Kaskinen on vanhoja kaupunkeja eikä siis syntynyt siten, että kunta on päättänyt kutsua itseään kaupungiksi. Sen perusti Kustaa III 1785 ja on siten viimeinen Ruotsin vallan aikana perustettu kaupunki. Kaupungin asemakaava on 1760-luvulta ja Bladhin talo on rakennettu 1788. Kaupunki on säästynyt tulipaloilta ja siksi siellä on vielä vanhoja puutaloja, joista suurin osa näytti olevan hyvässä kunnossa.
Kaskisen tapahtumakalenterissa on silakkamarkkinat lokakuussa ja samalla voi tutustua kalastusmuseoon. Nuorisolle on kahtena iltana viikossa avoinna nuorisotalo, jossa voi tavata kavereita tai sitten maanantaisin tutustua leivonnann ja ruuanlaiton saloihin. Nuorisovaltuuston toiminta on vapaa-aikaa ja kulttuuria mutta vanhusneuvoston sosiaali ja terveyspalvelua. Kaupungissa toimii myös Mökkiläisparlamentti ja sen löytää Kunta ja hallinto otsikon alta. Viimeisin sivustolla oleva tieto on lokakuulta 2019. Siinä luvataan, että parlamentti kokoontuu seuraavana kesänä Kalarantapäivien yhteydessä. Silloin ei tiedetty koronasta mitään. Kalarannassa voi käydä hukkuneiden kalastajien muistomerkillä. Se on pystytetty Mooseksen yönä 4.-5.9.1854 hirmumyrkyssä menehtyneiden muistoksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti