lauantai 11. syyskuuta 2021

Kauhajoki


 

Täältä löytyi todella hieno hotelli, jossa myös hinta-laatusuhde oli kohdallaan. Aamupalalla reissukaverin arvostamia lihapullia ja pikkunakkeja, tilava ja siisti huone. Kun menin tarkastamaan kylpyhuoneen sieltä pääsi omaan yksityiseen saunaan, jossa sai juuri sellaiset löylyt, joista nautin. Pitkään. Tänä kesänä olemme maksaneet yöstä enemmänkin emmekä ole saaneet rahoille ollenkaan tämän luokan vastinetta.

Kauhajoki mainostaa itseään sloganilla “sopivasti kaikkea ja vielä enemmän”. Kun tutkii patikointi-, pyöräily- ja hiihtoreittejä, voi allekirjoittaa edellisen: on kansallispuistoa, peltotietä keskellä kulttuurimaisemaa, pitkospuita ja maastopyöräilyreittejä. Jos ei halua lähteä niin sanotusti merta edemmäs kalaan, löytyy keskustan tuntumasta jokirantapuisto. Koska mahdollisuus oli rentouttavaa saunomiseen jäi jokirantapuisto näkemättä.

Kriisiaikaan Kauhajoki on tarjonnut turvallisen ympäristön. Talvisodan aikana eduskunta kokoontui siellä. Eduskuntamuseo on auki sunnuntaisin. Pohjalaiseen talonpoikaiseen rakennusperinteeseen voi tutustua Hämes-Havusessa samalla, kun käy ihailemassa Hyypänjokilaakson maisema-aluetta. Siellä voi tutustua rakennusryhmään, jossa on kaksi umpipihaa. Talosta on mahdollista varata juhlatilaksi joko päätupa, jonne mahtuu 150 henkeä ruokailemaan tai yläkerroksen pienempi vain sadalle hengelle sopiva tila. Muitakin upeita rakennuksia kunnasta löytyy, joita voi sitten tarpeen tullenkäyttää juhliinsa.

Kauhajoelta kotoisin oleva puukkojunkkari Pukkilan-Jaska tunnetaan ehkä paremmin kuin Euroopan ensimmäinen naiseläinlääkäri Agnes Sjöberg. Hän väitteli eläinlääketieteen tohtoriksi tiettävästi ensimmäisenä naisena maailmassa. Hän sai luvan valmistua 1913. Hänen sukupuolensa vuoksi asia käsiteltiin ministeriössä. Agnes Sjöberg sai aluksi opiskelupaikan Sveitsistä muttei päässyt opiskelemaan, koska kaikkia Venäjän kansalaisia epäiltiin vallankumouksellisiksi. Seuraavaksi hän kokeili onneaan Dresdenin yliopistossa. Siellä hän oli ainoa nainen 300 miesopiskelijan joukossa eivätkä edes suomalaiset opiskelijat suhtautuneet häneen ystävällisesti, päinvastoin. Siksi hän valmistui Berliinistä 1916. Jopa kapellimestari Jorma Panula lienee tutumpi kauhajokelainen kuin uutta uraa naisille aukova Sjöberg.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti