sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Kaustinen


 

Ruskamatka Kaustisille oli värien juhlaa vaikkei aurinko pilkahtanut kuin hetkeksi. Keltaisten, punaisten, oranssien, ruskeiden, harmaiden, vihreiden ja violettien eri sävyt levittäytyivät tien varsille. Sen lisäksi saimme aimo kulttuuripläjäyksen. Soivien kivien kyläreitti kulki Kreeta Haapasalon patsaalta Santerin kaffilan kautta Konsta Jylhän kotitalolle, joka on yksityiskäytössä ja sitä saattoi ihailla vain ulkoa. Sieltä käveltiin Pelimannitalon kautta Kansantaiteenkeskukseen ja Kalliopaviljonkiin. Tämän lisäksi ajoimme osan Wirkkaloiden taiteilijapolusta. Ilmari Wirkkalan Kalevalainen triptyykki löytyy Kansantaiteen keskuksesta ja Tapio Wirkkalan patsaita voi ihailla Vetelissä.

Sykkivä, soiva Kaustinen muistuttaa minua siitä, etten ymmärrä mitään musiikista. Yrittämisen puutteesta minua ei voi syyttää sillä olen lukenut yli hyllymetrin musiikkikirjallisuutta, kuunnellut suurimman osan merkittävinä pidetyistä musiikkiteoksista sekä klassisen musiikin, kansanmusiikin, kirkkomusiikin että populaarimusiikin alalta. Silti en ymmärrä mitään. Joistakin pidän, toisista en. Nyt tiedän ainakin mistä pidän. Yllätyin, että kuuntelin mielelläni Wagneria. Minua lohdutti lukea tutkimuksesta, jossa todettiin, että musikaalisten ihmisten aivot toimivat eritavalla kuin ei-musikaalisten. Sen jälkeen olen vain kuunnellut varovasti mieleistäni musiikkia.

Matkalla Kaustisiin muistelimme erästä ystäväämme, joka pyöräili Säynätsalosta Kaustisille useana vuonna. Hän harrasti pyöräilyä kesät talvet. Erään kerran tapasimme hänet Päijänteen jäällä, missä oli jään päällä silkkaa vettä, sen päällä lumisohjoa toistakymmentä senttiä ja sen päällä sitten samanverran kuivempaa lunta. Me paarustimme parin kilometrin lenkkiämme, kun hän tuli pyörällä vastaan. Hän jopa kehui, että on hyvä pyöräilykeli. Näytti, että hän aikoi tehdä muutaman kymmenen kilometrin lenkin.

Kaustisen valtuusto on valinnut edustajat eri elimiin ja seuraavana tulevatkin sitten tärkeät talouspäätökset. Marraskussa päätetään veroäyrin suuruudesta eli siitä, minkä verran kuntalaiset maksavat kunnalle veroja ja joulukuussa päätetään, mitä näillä kerätyillä rahoilla sitten tehdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti