sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Eckerö


Olen vuosia suunnitellut pyöräretkeä Ahvenanmaalle, saariston rengastien ympäriajoa tai pitempää reissua myös Ahvenanmantereelle. Joissakin esitteissä suositellaan 50 km:n päivämatkoja, mikä on tuntunut aina kovin lyhyeltä matkalta. Ahvenanmaalla aloin ymmärtää, että kyseessä on hyvinkin sopiva päivämatka. Tuuli siihen malliin, että koppimopo heilui vaikka oli parkissa odottamassa yhteysalusta. Kävely Torsholman lauttasatamassa piti suorittaa harkiten sopivasti tuuleen päin kallellaan. Ahvenenmaan kasvillisuutta katsellessa siinä oli näkevinään vihjeitä vähintäänkin ajoittaisen voimakkaan tuulen vaikutuksesta. Pyöräillessä kaikkein viheliäisintä on vastatuuli. Kun alamäessä joutuu vaihtamaan pienempää vaihdetta päästäkseen eteenpäin, tietää, etteivät kilometrit taitu ilmaiseksi. Siinä tuulessa 50 km on saavutus. Maisemat ovat toki upeita, tiet hyviä, melko paljon pyöräteitä ja paikoitellen leveitä pientareita, mutta tuuli. Taidan jatkaa Nuorgam-Hanko välin pyöräilyä. Viimeksi pääsin Rovaniemen Vikajärvelle. Siitä on hyvä jatkaa ja Ahvenanmaalle menen pyörällä sitten kun Hanko on saavutettu.

Ahvenanmaalla valmistellaan kuntaliitoksia. Sielä on esitetty erilaisia vaihtoehtoja yhden kunnan mallista alkaen. Sen perustuslaillisuutta on jopa pohdittu. Muita vaihtehtoja on ainakin kolmen, neljän ja seitsemän kunnan mallit. Eckerökin joutuu ottamaan kantaa asiaan. Jotkut muut kunnat ovat järjestämässä kansanäänestyksiä kuntaliitoksista. Jotkut kunnat ovat esittäneet liitoksia jo vuoteen 1919 mennessä. Minun kannaltani asialla on merkitystä vain sen suhteen, millä kirjaimella tulevan kunnan nimi alkaa. Häviävät kunnat eivät haittaa, koska ne vaan poistuvat listalta, jos en ole vielä ehtinyt niissä käydä. Sen sijaan, jos muodostetaan uusi kunta, jolle annetaan uusi nimi, tyyliin Akaa, ja se alkaa jo taakse jääneellä kirjaimella, niin mitä sitten. En ole vielä päättänyt riittääkö, että käväisen kyseisessä kunnassa vai pitääkö käydä uudelleen ne kunnat, jotka olen jo käynyt, mutta jotka tulevat aakkosissa uuden kunnan jälkeen. Taidan lykätä päätöstä vielä vähän aikaa. Tyylikästä ratkaisua saa ehdottaa ja sille tietysti hyvät perustelut.

Onneksi Ahvenanmaalle tullaan vielä myöhemminkin. Bomarsundin linnoitus katseltiin tuulen ja kylmän sään vuoksi lähinnä autosta. Ainoat paikat, joihin tutustuimme lähemmin olivat sisätiloja; pari kauppaa ja kahvila. Toisaalta linturetkestä koppimopoilukin käy. Olemme nähneet kurkia, joutsenia, kuikan, fasaaneja, kirjosieppoja, pääskysiä, erilaisia lokkeja ja paljon pikkulintuja, jotka olisivat osuneet tuulilasiin, jos nopeus olisi ollut suurempi. Lisäksi todistimme, miten kaksi varista ahdisteli molemmat omaa kotkaansa. Varikset lensivät kotkien yläpuolella ja kotkat yrittivät päästä eroon ahdistelijoistaan. Lisäksi näkyi myös suurempia eläimiä, jäniksiä ja kauriita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti