keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Karjala


 

Aika monet entisistä kunnista olivat jotenkin nimeltä tuttuja ennen kuin näin niiden kyltin tien varrella. Karjala ei kuulunut niihin. Minulle Karjala tarkoittaa ensisijaisesti Kannaksen Karjalaa, mistä vanhempani joutuivat lähtemään evakkoon vanhimpien sisarusteni kanssa. Sittten tulee mieleen Itä-Karjala, Pohjois-Karjala ja Etelä-Karjala. Karjalan kunta ehti kuitenkin olla reilut seitsemänkymmentä vuotta kuntana ennen kuntaliitosta. Asukasluvun vähentyessä kuntaliitos oli edessä ja aikaa myöten myös palvelut ovat yksi toisensa jälkeen hävinneet. Karjalalla ei ole enää edes omaa postinumeroa. Luonto sen sijaan on edelleen paikallaan. Sateiden jälkeen ja erityisesti syksyllä ihailen jäkälien turpeita mättäitä tien varsilla. Niiden harmaa on yhtä kaunis kuin lehdettömien haapojen runkojen ja oksien harmaa. Erityisen kauniita haavat ovat vasten kuusien vihreää tai taivaan sinistä. Kunpa minun hiukseni harmaantuisivat joko jäkälän tai haapojen harmaiksi.

Talvi alkaa tulla väkisin. Sääennusteet lupailevat lähitulevaisuuteen lumisateita. Koppimopo täytyy saada suojaan ennen niitä. Kustavi jää tämän vuoden viimeiseksi kunnaksi reissussa. Viime vuonna kävimme 32 kunnassa, tänä vuonna vain 29:ssa. Alkaakohan ikä painaa. Kilometrejä tuli kuitenkin enemmän joten hyväksi syyksi voi keksiä myös pari Lapin matkaa. Listaan voi lisätä myös helteisen elokuun ja ylimääräiset korjaamokeikat. Eiväthän nämä syyt mitään muuta. Kuntia karttui vähemmän. Koppimopo viettää turvallisesti talven Karki Tilat Oy:n lämpimässä varastossa. On ollut todella helpottavaa, kun talvivarasto on ollut tiedossa ajokauden alusta asti. Omistaja pesi ajokista kurat pois ja sain häneltä kyydin takaisin. Täältä saa aina näin hyvää palvelua.

Kiitokset kaikille lukijoille ja sponsoreille. Hyvää syksyä, antoisaa talvea, hauskaa joulua ja onnellista uutta vuotta. Kevään koittaessa “kutsuu mua Kuusamo”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti