lauantai 8. lokakuuta 2022

Kumlinge


 

Kumlingeen mennessä näimme muutamia kauriita. Liikennemerkki varoitti peuroista. Mielestämme näkemämme eläimet olivat liian pieniä peuroiksi. Ahvenanmaa on myös niitä seutuja, joista palveluita turisteille löytyy kesäaikaan. Tietysti turistien syytä, kun eivät tule ihailemaan seutua syksyllä. Waltarin (1929) kuvaus “metsät muuttuvat värikkäämmiksi ja autiommiksi. Tuuli lakaisee polkujen viereen punaiset ja kirkkaankeltaiset lehdet” pätee tähän aikaan vuodesta myös täällä. Lauttamatkalla Brändöhön “meressä välkehti miljoona peilinsirpaletta” (Waltari 1944), kun laskeva aurinko kirkasti maisemaa. Brändössä vietimme yön. Ravintola oli kiinni ja aamiaisen korvasi aamupalatarjotin. Se oli paras, mihin olen törmännyt. Onneksi, sillä suunnitelmamme syödä jossakin Kumlingen monista ravintoloista jäi toteutumatta, koska turistikausi on jo ohi. Huonoa tuuria oli myös sikäli, että paikkakunnan ainoa kauppa oli päättänyt olla poikkeuksellisesti kiinni juuri samana päivänä. Varasuunnitelman mukaan olisimme ostaneet evästä. Varavarasuunntelmaa ei ollut mutta olihan aamupalalta jääneitä hedelmiä. Edes postikortteja emme päässeet lähetttämään tervehdykseksi tutuille, koska posti oli ollut auki ennen kuin lautta saapui Kumlingeen ja iltapäivällä se aukesi taas vähäksi aikaa vasta siinä vaiheessa, kun meidän piti lähteä paluulautalle.

Kumlingen valtuusto kokoontuu kunnanvirastossa, joka on upean koulu- ja kirjastorakennuksen vieressä. Koulurakennuksen kyljessä on komea vaakuna, jossa merikotka siivet levällään seisoo kummelin päällä. Koulu näkyy saaren halki kulkevalle tielle. Samoin näkyy 1808 taistelun muistomerkki. Ajelimme päätietä saaren eteläpään lauttasatamaan, josta olisi lossi mennyt Seglingeen. Lautta-aikataulujen vuoksi emme sinne asti uskaltaneet lähteä. Sen sijaan saimme peräämme poikittaislinjalta tulleen kuorma-auton, joka purki lastia paikallisella kaupalla ja jatkoi matkaa samalle lautalle kuin me. Seuraavan kerran se purki lastia Lappossa ja siksi lautta saapui Torsholmaan vartin myöhässä. Åvasta lähtevän lautan kapteeni lupasi odottaa meitä, jos emme ihan ehtisi lautalle. Ajoin mahdollisimman lujaa. Reissukaveri tosin huomautti, että perille olisi syytä päästä kuitenkin hengissä. Ehdimme. Vaihtoehtona olisi ollut lähes neljän tunnin odotus.

Kumlingen valtuusto mietti kunnanteknikon työajan lisäämistä. Ehdotus oli työajan lisääminen 60%:sta 80 %:iin. Päätökseksi tuli 70 %. Ensi vuonna Ahvenanmaan kunnissa on reilusti vaaleja. Eduskuntavaalien lisäksi ovat maakuntapäivien vaalit ja kunnallisvaalit. Sen vuoksi piti valita keskusvaalilautakunnan jäsenet. Valtuuston kokousten etäseurannan parantamiseksi päätettiin parantaa nettiyhteyksiä. Kumlingen kunnan sivut lötyvät myös suomeksi ja virastosta saa palveluja suomenkielellä. Uusi asuntoalue on rakenteilla. Sieltä löytyy vielä myymättömiä tontteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti