lauantai 8. lokakuuta 2022

Kuhmoinen


 

Vakituinen reissukaveri oli sitä mieltä, että tämän ajokauden reissut on ajettu. Se on hänen päätöksensä ja sitä täytyy kunnioittaa. Yksinkään en saa lähteä, koska reissukaveri on turvatakuu. Totta. Pari kertaa hän on pelastanut onnettomuudelta. Onneksi löytyi sijainen. Eikä tarvinnut edes kauaa etsiä sillä ensimmäinen, jota kysyin suostui lähes oitis. Kartanlukijana ei jää jälkeen vakituisesta reissukaverista.

Kuhmoisiin olemme tulleet aiemmin autolautta Lintalla ja sitten pyöräilimme Jämsään. Harjunsalmea lukuunottamatta reitti ei ole yhtä kaunis kuin Päijänteen itäpuolen reitti. Koppimopolla lounaaseen mentäessä Kuhmoinen on ollut ensimmäinen taukopaikka. Harjunsalmen hotelli paloi muutama vuosi sitten ja ohi ajaessamme olemme seuranneet, mitä tontilla tapahtuu. Eipä juuri mitään.

Kuhmoisissa on ollut ihmisiä esihistorialliselta ajalta asti. Kivikautisia kalliomaalauksia löytyy Pyhänpään niemen läheisyydestä. Retkipaikassa on hyvät ohjeet miten paikalle pääsee häiritsemättä lähiseudun mökkiläisiä. Rautakaudelta on linnavuori, jonka hirsivarustusten tukena käytetty kivimuuri on edelleen nähtävissä. Papinsaaresta on löydetty keskiaikaisia esineitä. Niiden perusteella on tehty Kalevalakoru Kuhmoisten kukot. Sitä ei ole tällä hetkellä varastossa. Sen sijaan sitä riipusta, joka itselläni on, kyllä löytyy. Vakituinen reissukaveri käytti riipusta siihen aikaan, kun miesten kuului käyttää poolopaitaa. Muistan hänen violetin paitansa, johon riipus sopi oikein hyvin.

Kuhmoisten synkempää historiaa on Harmoisten sairashuoneen joukkomurja, jossa 11.3.1918 teloitettiin 11 potilasta ja kaksi miespuolista sanitääriä. Potilaat ammuttiin vuoteisiinsa. Kaksi niin huonosti, että jäivät henkiin kertomaan tapahtuneesta. Myöhemmin myös kaksi paikalla olleista naisista teloitettiin. Kaksi jätettiin henkiin, koska he osasivat ruotsia. Kielitaidosta voi olla uskomatonta hyötyä yllättävissä tilanteissa.

Kuhmoinen siirtyi Keski-Suomesta Pirkanmaalle ja oitis kesämökkien kysyntä kasvoi. Kuhmoinen on niitä kuntia, joiden asukasluku kolminkertaistuu, kun kesäasukkaat tulevat paikkakunnalle. Koronan aikana osa jäi tänne etätöihin pitemmäksikin aikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti