tiistai 30. toukokuuta 2023

Kuusamo


 

Viime vuoden keväälläkin jännitin ehtivätkö pikkutiet sulaa ennen kuin pitää viedä koppimopo katsastukseen. Yöpakkasia on kaiken aikaa ja varjopaikoissa sulamisvedet voivat yöllä jäätyä. Sitä riskiä ei viitsi ottaa kesärenkailla. Tänäkin vuonna seurasin huhtikuun alusta asti kymmenen päivän sääennusteen lupaamia yöpakkasia ja riittihän niitä. Päätin, että ensi keväänä en samaa jännitysnäytelmää viitsi seurata. Siihenhän on helppo ehkäisykeino. Senkun katsastuttaa kotteron syksyllä.

Uskalsin ajaa kotteron katsastukseen yöpakkasista huolimatta. Laakerivika ja katsastettava kuukauden kuluessa uudelleen. Korjaamolle hurja jono ja ennen kuin sen sain sinne vapun tienoon juhlijat kokeilivat voimiaan ja irrottivat peilit kummaltakin puolelta. Toisen peilin saivat irti ilmeisesti juuri sopivasti, koska veivät sen mennessään. Ei toistakaan peiliä saa kiinnitettyä takaisin ja varaosia odotellessa takaraja uusintakatsastukseen meni umpeen. Yanagiharan (2022, s.818) lause ”Menneisyys ei ole enää relevanttia ja tulevaisuus on peruttu” alkoi tuntua tuskallisen omakohtaiselta. Onhan sitä liikenneraivoa saanut nähdä tien päällä näinä seitsemänä kesänä, jonka ajelu on jatkunut. Täytyy olla iloinen, että ilkivaltaa kohdattiin vasta nyt. Iloitseminen ei vain oikein tahdo sujua. Positiivisena puolena on se, että syksyn katsastuksen voi jättää väliin, koska en lähtenyt viemään peilitöntä kotteroa korjaamolta katsastukseen määräajassa. Seuraava katsastus on sitten vasta ensi vuoden toukokuun lopulla. Kai ensi keväänä yöpakkaset ovat siihen mennessä ainakin vähentyneet. Jälkikatsastusaika ehti mennä umpeen varaosaa odotellessa. Kysyin katsastajalta, mitä pykälät sanoo tilanteesta, jossa korjattavaksi määrätty vika on korjattu mutta uusi silminnähtävä ajoturvallisuuteen vaikuttava ominaisuus on selvästi nähtävissä. Peilien puuttumiseen ei olisi tarkastuksessa puututtu. Riski saada sakot mennen tullen ja pahimmassa tapauksessa joutua kuljettamaan se hinausautolla ei houkutellut.

Matka, kun se pääsi vihdoin käyntiin alkoi lupaavasti. En vaihtanut kaistaa riittävän ajoissa ja takaa tuleva autoilija antoi tilaa vaikka tiesi joutuvansa köröttelemään perässäni hitaasti ties kuinka pitkän matkan. Tämä lämmitti mieltä. Tien yli kävelevä fasaani ja taukopaikalle kuuluva käen kukunta loivat tunnelmaa. Reissukaveri totesi Konnevedellä syömästään munkista, että reissun toistaiseksi paras. Muutamien munkkikahvien jälkeen yleishavaintona oli, että Itä-Suomessa osataan vielä tehdä hyviä munkkeja.

“Metsän näen jämäkän ja vaaran sinertävän”. Tätä hyräilin ja tietysti sitä helposti opittavaa kohtaa baa ba ba. Tosin reissukaveri totesi, että se on jo sävelletty. Kuhmossa olimme yötä ja reissukaveri lähti suihkuun jo ennen neljää. Sen seurauksena minun yöuneni jäivät vajaaseen viiteen tuntiin. Pidän itseäni hereillä laulamalla. Jotta keino tepsii täytyy laulaa kunnolla ääneen. Kerroin tuittavalleni, että jouduin muistelemaan kaikkien laulujen sanat, mitä vain kertosäkeitä tuli mieleen, jotta päästiin eteenpäin. Vaikka tavallisesti hän ei säälittele reissukaveria, niin nyt hän oli sitä mieltä, että toimintani täytti kidutuksen tunnusmerkistön. Reissukaverin kanta oli, että mieluummin laulu kuin nukahtaminen.

Raatteenportilla kävimme ihailemassa muistomerkkejä talvisodan ehkä verisimmästä taistelusta. Vaikuttava näky. Reissukaveri oli käynyt siellä jo aiemmin. Olimme paikalla niin ajoissa, että kahvio oli vielä kiinni. Alueella on myös venäläisten ja ukrainalaisten muistomerkit. Venäläisten muistomerkin tekstissä muistellaan taistelussa kaatuneita, ukrainalaisten muistomerkin tektsti toivoo, ettei uutta sotaa koskaan tulisi.

Kerroin talvella tuttavalleni, että seuraava kunta on Kuusamo. Hän kertoi käyneensä siellä joko 1965 tai 1966. Olivat olleet Petäjälammen leirintäalueella, missä aluetta hoiti hänen muistinsa mukaan Asmundela. Emme käyneet tutkimassa, olisiko hän vielä paikalla. Kaupungintalon edessä tehtiin jotain korjaustöitä, siksi kuva täytyi ottaa aika kaukaa.

Kuusamo opettelee muiden Suomen kuntien tavoin pienempien velvoitteiden ja vähäisempien tulojen kanssa elämistä. Julkisuudessa on esitetty, että kunnallisveroista on vähennetty ihan liikaa ja kunnat ovat edelleen talousvaikeuksissa. Kuusamon ensimmäisessä kokouksessa päätettiin yksityisteiden perusparannuksiin otettavien lainojen takaamisesta. Pankit ovat olleet nihkeitä myöntämään lainoja tiekunnille, elleivät osakkaat niitä henkilökohtaisesti takaa vaikka rahoitus kuitteja vastaan tulee Ely-keskuksesta. Tämä on hidastanut teiden perusparannuksia. Siksi Kuusamossa tehtiin valtuustoaloite, että kunta takaa loppulaskua varten otetun lainan. Periaate hyväksyttiin ja kaikki hakemukset käsitellään tapauskohtaisesti. Enemmän keskustelua herätti Kuusamon Erä-Veikoille myönnettävä avustus, jolla hankitaan lumen varastointijärjestelmä. Sen ympäristövaikutuksia moitittiin ja avustushakemuksen hylkäämistä kannattaneet kolme valtuutettua jäivät äänestyksessä vähemmistöön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti