keskiviikko 31. toukokuuta 2023

Kärkölä


 

Sana kärkö tarkoittaa vesuria tai havukirvestä. Vaakunassa on kolme havukirvestä päällekkäin. Sellainen oli myös meillä kotona ja muistan, että eläinten kuivikkeeksi sillä silputtiin kuusen oksia.

Kärkölässä käytiin päiväseltään. Muuallakin ovat kiinnittäneet huomiota pellot, joissa kasvaa tiheästi voikukkaa. Kärkölässä niitä oli todella paljon eivätkä pellot olleet mitään pieniä. Heinätöitä lapsena tehneenä osaan arvioida päivässä urakoitavan pellon koon ja niissä voikukkapelloissa vanhoilla menetelmillä olisi mennyt useampi päivä. Voikukkaa toki viljelläänkin mutta ohjeistuksessa sanotaan, että se pitäisi korjata ennen kukintaa sillä kukinta lisää lehtien kitkeryyttä. Näkemillemme voikukkapelloille sadonkorjaajat eivät olleet ehtineet ajoissa. Sitä keltaista kauneutta oli ilo katsella. Ajateltiin käyttää paikallisia palveluita. Netti on hyvä väline palveluiden löytämiseen. Se ei valitettavasti ole aina ihan ajan tasalla. Mietimme vaihtoehtoina Huovilan puistoa ja Tähkää. Päädyimme jälkimmäiseen. Sen piti olla auki iltaan saakka mutta se oli kiinni ja siksi piti tyytyä syömään eväitä metsäautotien liittymässä. Huovilan puistoon johtaa komea kuusikuja, jota olemme aikaisemminkin ohi ajaessamme ihailleet. Puistokin lienee ihan käymisen arvoinen.

Kuuluisien kärköläläisten listalta jäi mieleen Valo Nihtilä ja Helvi Sipilä. Eversti Nihtilä oli Päämajan operatiivsen osaston päällikkö 1942-44. Helvi Sipilä toimi YK:n apulaispääsihteerinä ja oli ensimmäoinen nainen presidenttiehdokkaana. Kärköläläiset ovat siis kunnostautuneet sekä sodan että rauhan töissä.

Kunnantalo oli suljettu mutta valtuusto kokoontuu vielä toistaiseksi siellä. Mitä kunnantalolle myöhemmin tapahtuu odottaa päätöstä. Sitä ei ilmeisestikään tee valtuusto, koska Kärkölän kunta on myynyt 2014 rakennuksen tontteineen perustamalleen Kärkölän Kuntala Oy:lle. En millään löytänyt kunnan kotisivuilta valtuuston vanhoja pöytäkirjoja, joista olisi käynyt ilmi, ketkä kyseistä osakeyhtiötä nykyisin johtavat. Perustamisvaiheessa johto koostui virkamiehistä. Kunnantalo on peruskorjauksen tarpeessa ja siihen menee rahaa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti