Kärsämäki tuli tutuksi jo nuoruudessa, kun Seitsemän seinähullua lauloi ooppera Karmeessa Jussista, joka oli Kärsämäeltä. Silloin en edes tiennyt missä päin Suomea paikkakunta oli. Kun aloitin bussimatkailun pohjoiseen, jotkut liikennöitsijät pysähtyivät kahvitauon ajaksi Kärsämäellä. Se oli silloin, kun ei ollut niin kiire. Nykyisin otetaan tien varresta matkustajat ja jätetään ne, jotka paikkakunnalle haluavat. Kahvitaukoja ei enää ole. Koppimopolla olemme täällä käyneet useamminkin. Nelostien ylitys käy sujuvasti muutaman liikenneympyrän kautta ja joskus olemme jopa yöpyneet täällä. Kärkölään mennessämme jouduimme ajamaan hetken 9-tiellä. Sotaharjoituksia oli samaan aikaan eri puolilla Suomea ja sillä suhteellisen lyhyellä matkalla odottelimme bussipysäkillä armeijan ajoneuvojen marssirivistön ohitusta. Kunnioitettavan tunnollisesti sotilaat noudattivat nopeusrajoituksia, koska marssirivistön ajoneuvojen väleissä oli myös siviiliajoneuvoja ja viimeisen ajoneuvon jälkeenkin jonoa riitti. Kärsämäelle pääsimme huomattavasti hiljaisempia teitä. Niin hiljaisia, että pääsimme todistamaan pyypoikuetta, joka tien reunasta kipitti pientareen heinien suojaan. Olen kerran aikaisemmin nähnyt yhtä läheltä pyypoikueen mutta se oli hiljaisessa metsässä. Kävelimme polkua pitkin ja polun ylittävällä oksalla poikaset istuivat vieri vieressä.
Kärsämäki on todellista Suo-Suomea. Sen pinta-alasta 60% on soita. Turvetuotanto työllistää kesäaikaan vielä jonkun vuoden, lakkaa löytyy myöhemminkin. Kärsämäen vaakuna on mielenkiintoinen. Se liittyy Venetpalon kylän nimeen. Tarinan mukaan kylä on saanut nimensä hämäläisten kanssa käydystä heimotaistelusta, jossa savolaiset uudisasukkaat sytyttivät ryöstöretkeläisten veneet palamaan. Hätääntyneet hämäläiset huusivat toisilleen "veneet palaa". Kärsämäellä on lukuisia aktiivisia kyliä. Sydänmaan kyläosuuskunta ylläpitää Kyläkeskus Sykettä, Porkkalan kylässä järjestetään Porkkalan ympärijuoksu ja kyliin voi tutustua kiertoajelulla 10.6. Seuraavana päivänä Maa- ja kotitalousnaiset juhlivat 90-vuotista toimintaansa. Perinnepihaan suunnitellaan keskiviikkoilloiksi iltatoria. Kyläyhdistykset ja järjestöt vastaavat illan ohjelmasta ja perivät paikkamaksut tuotteiden ja kirppistavaroiden myyjiltä.
Kärsämäen kunta poistaa varhaiskasvatuksen maksut elokuun alusta lukien. Opetustoimen budjettiin tulee päätöksen seurauksena 20000 euron aukko, jota valtuusto ei luvannut täyttää. Oppilasmäärät vähenevät täälläkin ja sen vuoksi Saviselän koulun toiminta lakkaa vuoden kuluttua. Jo ensi syksynä 1-2-luokkalaiset siirtyvät Frosteruksen kouluun, joka sijaitsee kuvan koulukeskuksessa, missä myös valtuusto kokoontuu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti