lauantai 9. lokakuuta 2021

Paavola


 

Ilta alkoi hämärtää ja pysähdyimme Paavolassa parkkipaikalle tutkimaan lähiseudun majoituspalveluita. Parkkipaikka oli pienen lammen rannalla ja rannassa kasvoi ruusupensaita. Kauniita kiulukoita. Täytyy tunnustaa, etten ole kovin hyvä kasvien tunnistamisessa. Ovatko nämä kiulukat nyt nauriin muotoisia ja vähän litistyneitä keskeltä vai eivät ja ovatko lehdet kuinkakin kurttuisia eli olisiko pitänyt kiulukat poimia pois, etteivät ne leviä muuttolintujen mukana uusille asuinpaikoille vai jättää tänne, koska kyseessä on joku muu ruusu, esimerkiksi orajanruusu, johon ei kurtturuusua pidä sekoittaa. En poiminut kiulukoita, koska orjanruusu saa kyllä levitä edelleen ja nyt en tiedä laiminlöinkö kansalaisvelvollisuuteni estää kurtturuusun leviäminen vai toiminko ihan oikein. Yön pimeinä tunteina, kun unettomuus vaivaa, mietin asiaa varmasti kovasti.

Paavolasta tuli itsenäinen kunta jo 1874. Sen historia kuntana lakkasi 1973. Se pääsi siis melkein satavuotiaaksi, mikä ei ole huono saavutus vähäväkiselle seutukunnalle.

Tämä jäi sitten tämän kesän viimeiseksi reissupätkäksi. Kemiönsaari on varmaan kaunis myös syksyllä. Silti jätämme sen ensi kevään esimmäiseksi kohteeksi.  Koppimopo on talvisäilytyksessä Lievestuoreella Kärki Tilat OY:n hallissa. Sain jopa alennusta säilytysmaksusta. Hallissa oli arvokkaampiakin ajopelejä, joista viehättävin oli piikkinokkamosse, jonka tavaratilaan pääsi laittamaan tavaraa vain takapenkin selkänojan kallistamalla ja siinä oli oikeat suuntavinkkarit. Omistajan kanssa kävimme mielenkiintoisia keskusteluja ja hän lupasi huolehtia akun lataamisesta talven aikana. Kunpa saisi tallista vakituisen paikan niin pääsisi jokasyksyisestä huolesta. 

Tänä kesänä olemme käyneet ennätyksellisen monessa kunnassa. Osaselitys on tietysti se, että ne ovat olleet kohtuullisen lähekkäin. Nyt on melkein 30 prosenttia kunnista käyty. Tämä alkaa näyttää siltä, että Äänekoski ei olekaan ihan mahdoton haave. Talvikauden aikana yritän noudttaa Delillon (Nolla kelviniä, 2017, 266) ohjetta: "Kävelen tuntikausia, väistän silloin tällöin koiranpaskaa". Hyvää syksyä, joulua, uutta vuotta ja talvea sekä kevään odotusta kaikille lukijoille ja erityiskiitos sponsoreille. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti